Hver eneste dag kæmper Ukraines metalarbejdere for frihed og uafhængighed – både ved fronten, og når de går på arbejde.

”Jeg er stolt over, at vi kan støtte vores venner ved fronten ved at producere stål, som hjælper dem til en hurtigere sejr,” siger pumpeoperatør på Kametstal, Ihor Evgenievich.

Vi lever med en forfærdelig krig. Vi har begravet mange af vores folk. Vores helte. Vores kammerater fra fagforeningen!

Mykola Koluchyi, formand for det ukrainske metalforbund, Metalistiv:

Stålindustrien er afgørende for Ukraine. Den leverer ikke kun udstyr til det ukrainske forsvar, men står også for store eksportindtægter, som er med til at finansiere landets kamp for frihed.

Gennem hele krigen har de ukrainske stålværker været mål for store kampe, og mange luftangreb er stadig rettet mod den vigtige produktion.

Det lægger et kæmpe pres på arbejderne, som tit ikke kan forlade produktionen for at søge beskyttelse.

SE FILM OM DANSK METALS SOLIDARITETSSTØTTE TIL UKRAINE
Stålindustrien er vigtig for Ukraine – den leverer både udstyr til det ukrainske forsvar, og står for store eksportindtægter, som er med til at finansiere kampen for frihed. Foto: Metinvest

Solidaritetsstøtte fra Dansk Metal

”Vi lever med en forfærdelig krig. Vi har begravet mange af vores folk.

Vores helte.

Vores kammerater fra fagforeningen,” siger Mykola Koluchyi, formand for det ukrainske metalforbund, Metalistiv:

”Det er en kamp for vores og jeres frihed.”

Dansk Metal støtter gennem Ulandssekretariatet den ukrainske fagbevægelse og de ukrainske metalarbejdere.

Solidaritetsprisen går i 2024 til fagbevægelsens arbejde for at sikre rettigheder og et ordentligt arbejdsmiljø – også i krigstid.

Ar på krop og sjæl

Støtten går bl.a. til netværk for veteraner, der vender tilbage til et civilt arbejdsliv med ar på krop og sjæl, og til at uddanne tillids- og arbejdsmiljørepræsentanter, så de har redskaber til at håndtere det mentale pres, som tynger alle arbejdstagere i Ukraine.

”Vi har i Dansk Metal altid haft et internationalt udsyn, vi har ikke kun fokus på gode arbejdsforhold herhjemme, men også internationalt.

Krigen i Ukraine er jo helt forfærdelig for både soldater og civile, og derfor er jeg både glad og stolt over, at solidaritetsprisen i år går til ukrainske metalarbejdere”, siger forbundsformand i Dansk Metal Claus Jensen.

På Dansk Metals kongres blev det offentliggjort, at solidaritetsprisen i 2024 går til at støtte Ukraines metalarbejdere via Ulandssekretariatet. Støtten bidrager til at sikre rettigheder og et ordentligt arbejdsmiljø – også i krigstid.
hor Evgenievich, er en af de krigsveteraner, som er vendt tilbage til et civilt arbejdsliv i stålproduktionen efter at have kæmpet ved fronten. Foto: Metinvest

Kvinder væsentlig del af arbejdsstyrken

Med de mange mænd ved fronten eller døde følger også mangel på arbejdskraft.

Mange må arbejde for to, og kvinder, der ikke tidligere har været på arbejdsmarkedet, er pludselig blevet en væsentlig del af arbejdsstyrken.

”Fordi der ikke er nok mænd, bliver kvinder nu nødt til at lave deres arbejde også.

Men vi har samtidig et hjem, der skal passes og børn, der skal opfostres,” siger produktionsleder på det ukrainske stålværk, Kametstal, Daria Hayduk.

I takt med at flere mænd er sendt til fronten, så er flere kvinder kommet ind i produktionen. I Dansk Metal vil vi hjælpe de nye kollegaer på fabrikkerne i at blive oplært i arbejdsmiljø og sikre, at de kender deres rettigheder!

claus jensen

Solidaritetsstøtten går derfor også til, at kvinder og mænd, der er nye på arbejdsmarkedet, bliver oplært i arbejdsmiljø og kender deres rettigheder.

”Jeg er stolt over mit arbejde. For stålarbejdere er modige og stærke. Vi er dedikerede til vores arbejde og til at støtte Ukraines økonomi og vores lands fremgang i de her svære tider,” siger Daria Hayduk.

”I takt med at flere mænd er sendt til fronten, så er flere kvinder kommet ind i produktionen.

I Dansk Metal vil vi hjælpe de nye kollegaer på fabrikkerne i at blive oplært i arbejdsmiljø og sikre, at de kender deres rettigheder.

Vi vil uddanne flere arbejdsmiljørepræsentanter, så de kan hjælpe kollegaerne, der bliver tynget af det mentale pres, der opstår ved at arbejde tæt ved fronten,” siger Claus Jensen.

Jeg deltog i forsvaret af vores hjemland i Donetsk og Zaporizjzja, og kom tilbage i maj 2023. Livet ved fronten og i hæren har mærket mig for livet. Det var svært at komme hjem og vende tilbage til et normalt liv!

pumpeoperatør, Ihor Evgenievich

Fysiske skader og ar på sjælen

Mange må hver dag gå på arbejde tynget af bekymringer for deres nærmeste – mænd og sønner – som kæmper ved fronten.

Dem, der vender tilbage som krigsveteraner, er ikke de samme, som da de tog afsted. De har oplevet ting, som ingen andre kan forstå og har måske også fysiske skader, der skal tages hensyn til.

“Jeg deltog i forsvaret af vores hjemland i Donetsk og Zaporizjzja, og kom tilbage i maj 2023. Livet ved fronten og i hæren har mærket mig for livet. Det var svært at komme hjem og vende tilbage til et normalt liv,” siger pumpeoperatør Ihor Evgenievich, som nu arbejder i stålprouktionen.

Solidaritetsstøtten fra Dansk Metal bidrager til, at fagbevægelsen kan hjælpe krigsveteraner godt tilbage til et civilt arbejdsliv.

”På vegne af KVPU vil jeg gerne takke jer for jeres støtte og solidaritet. Den er vigtig for Ukraine og ukrainske arbejdere,” siger Nataliya Levytska, næstformand i den ukrainske hovedorganisation KVPU:

”Vi er i gang med at forsvare vores land mod den russiske aggression. Vi lever under frygtelige forhold. Men vi tror på, at Ukraine vil vinde, og at vi igen vil leve i et fredeligt land.”