ITUC (International Trade Union Confederation) retter i en ny kampagne hårde anklager mod en række store multinationale virksomheder, herunder Amazon, Tesla og Meta, som de hævder systematisk undergraver demokratiet og lønmodtageres rettigheder.
Ifølge ITUC profiterer disse multinationale mastodonter på at:
- krænke både fagforenings- og menneskerettigheder,
- monopolisere teknologi- og medieadgang,
- privatisere offentlige tjenester
- finansiere højreekstreme politiske kræfter, der giver dem fri leg med lønmodtageres arbejdsmiljø og løn.
Anstændige jobs og bæredygtige lønninger
Den internationale fagbevægelse har allerede mobiliseret millioner af lønmodtagere globalt for at skabe politiske forandringer, og nu sætter ITUC derfor skarpt fokus på at sikre demokrati i globale institutioner som FN, Verdensbanken og IMF.
Med krav om en såkaldt “Ny social kontrakt”, vil ITUC sikre, at de globale økonomiske systemer fremover prioriterer “mennesker og planeten frem for virksomheders profitter”.
En sådan kontrakt skal blandt andet garantere anstændige jobs og bæredygtige lønninger for lønmodtagere i hele verden.
Robotter overvåger og presser ansatte
På fho.dk har vi tidligere dokumenteret, hvordan Amazon og Tesla driver rovdrift på deres ansatte, som arbejder under chokerende og umenneskelige vilkår.
På Amazons lagre er der bl.a. forbud mod at drikke vand i arbejdstiden og private genstande skal bæres i gennemsigtig rygsæk. Hos Tesla i Sverige bliver medarbejdere overvåget af robotter og truet til at droppe medlemskab af fagforening.
Tesla-milliardæren Elon Musk lægger ikke skjul på sin foragt over for fagforeninger og nægter at indgå overenskomst i Sverige, hvor Tesla-ansatte anført af IF Metal har strejket siden 27. oktober
De ansatte hos Tesla i Sverige beretter om talrige eksempler på “unionbusting”, hvor ansatte der opfordrer til organisering fyres øjeblikkeligt. Dertil bliver de overvåget af robotter, der stiller helt umenneskelige krav til produktivitet.
Uden overenskomst står de svenske Tesla-mekanikere uden en række forsikringer og rettigheder, som følger med overenskomsten i det svenske aftalesystem – og de kæmper helt grundlæggende for retten til at organisere sig.
Virksomhedernes magt underminerer demokratiet
De chokerende historier om Tesla i Sverige svinger desværre helt i takt med talrige andre eksempler fra Teslafabrikker og Amazons lagre globalt.
ITUC sætter da også en stor fed streg under, at både Elon Musk’s Tesla og Amazon er blandt de værste syndere, når det kommer til at forstærke økonomiske uligheder, krænke basale rettigheder for lønmodtagere og svække demokratiet.
ITUC: De undergraver demokratiet
- Amazon.com,
- Inc.Blackstone Group
- ExxonMobil
- Glencore
- Meta
- Tesla
- The Vanguard Group
Ifølge ITUC bruger disse virksomheder omfattende lobbyindsatser for at undergrave nationale interesser og lønmodtageres løn samt rettigheder. Lobbyarbejdet skal bremse nye globale politikker, der kunne tvinge dem til at tage ansvar.
ITUC fremhæver, at disse virksomheder, ofte ledet af ultrarige individer, støtter højreekstreme politiske bevægelser, der aktivt arbejder for at beskære skatter for de rige og reducere løn- og rettigheder for deres ansatte.
Når den ekstreme højrefløj vinder politisk magt, påpeger ITUC, at de ofte også undergraver internationale institutioner som FN og Verdensbanken.
Dette sker samtidig med, at der gennemføres politikker, der gavner de rigeste og forringer forholdene for almindelige lønmodtagere.
Konsekvensen er en farlig spiral, hvor demokratiet gradvist svækkes, mens de multinationale virksomheders kontrol og magt øges, advarer ITUC.
ITUC kæmper for ny “social kontrakt“
ITUC’s løsning på at komme ud af denne spiral er en “Ny Social Kontrakt”, som skal sikre, at verdens økonomiske systemer i højere grad afspejler lønmodtageres interesser.
De vil kæmpe for, at globale institutioner som FN og Verdensbanken bliver reformeret, så de kan stå imod den voksende magt fra de multinationale selskaber.
ITUC ønsker, at verdens regeringer vedtager en bindende international traktat, der kan regulere virksomheders indflydelse på menneske- lønmodtagerrettigheder.
Derudover kræver ITUC en omfattende reform af de internationale økonomiske strukturer, så beslutningsprocesser i højere grad bliver demokratiske og inkluderende.
Lønmodtagernes stemme skal høres
Det betyder blandt andet, at globale institutioner skal sikre, at fagbevægelsens stemme bliver hørt, og at beslutninger prioriterer offentlig velfærd og internationale arbejdsstandarder frem for virksomheders kortsigtede profitter.
Det vil ITUC kæmpe for
- Bindende international traktat: Krav om en traktat, der adresserer multinationale virksomheders indflydelse på menneskerettigheder og arbejdstagerrettigheder.
- Reform af internationale økonomiske strukturer: Sikre mere demokratiske og inkluderende beslutningsprocesser, der prioriterer offentlig velfærd over private profitter.
- Beskyt og frem multilateralisme: Arbejde for at sikre, at globale institutioner afspejler lønmodtagernes stemme og interesser.
- Fremdrift mod bæredygtige udviklingsmål: Fokus på at indføre minimumslønninger, der sikrer et anstændigt liv for alle lønmodtagere.
- Retfærdig finansarkitektur: Sikre fair skatter, gældslettelse og en ny finansiel struktur, der flytter byrden væk fra de mest udsatte og mod de rigeste.
ITUC’s kampagne for en “Ny Social Kontrakt” er en del af deres langsigtede strategi for at opbygge et globalt økonomisk system, der ikke kun gavner de få, men som sikrer lighed, arbejderrettigheder og bæredygtighed for kommende generationer.