I Moldovas hovedstad, Chișinău, hænger EU-flagene side om side med den moldoviske blå-gul-røde trikolore foran alle offentlige bygninger. Landet, som er et af Europas allerfattigste, opnåede kandidatstatus til EU i 2022, og siden Ruslands invasion af nabolandet Ukraine er Moldovas strategiske betydning vokset markant.

Ulandssekretariatet er gået sammen med Moldovas hovedorganisation, CNSM, om et etårigt projekt – finansieret af Den Ny Demokratifond – der skal klæde fagbevægelsen på til at bidrage til EU-tilnærmelsen og samtidig være med til at modernisere fagbevægelsen og skaffe flere unge medlemmer.

Vi ser frem til at begynde arbejdet i Moldova. Danmark har et stort fokus på de østlige naboskabslande, heriblandt Moldova, og vi tror, at vi sammen med CNSM kan skabe store resultater til gavn for Moldovas arbejdere

Lone Ilum Christiansen, leeder i Ulandssekretariatet

”For os i fagbevægelsen er det rigtig vigtigt at opbygge vores kompetencer, så vi bliver inkluderet i integrationen med EU, ” forklarer Vicepræsident i CNSM, Lilia Franț, da Ulandssekretariatet mødes med CNSM’s ledelse i et solbeskinnet Chișinău i september for at skyde projektet i gang.

En stor del af EU’s samlede pakke for regler og krav for optagelse handler netop om arbejdsmarkedsforhold, så det er helt centralt at fagbevægelsen er ordentligt forberedt.

De unge rejser

Samtidig er Moldovas arbejdsmarked udfordret af et hastigt faldende befolkningstal.

Hvert år forlader tusindvis af unge moldovere landet med håb om at finde beskæftigelse i andre europæiske lande. Og de, som bliver tilbage, har ofte svært ved at finde et ordentligt arbejde på et arbejdsmarked, der er præget af en stor uformel økonomi, lave lønninger og lav produktivitet.

CNSM har derfor en stor interesse i at sikre bedre arbejdsforhold i landet og gøre det mere attraktivt for unge mennesker at blive – og forhåbentlig også melde sig ind i en fagforening.

Væk fra Sovjetstøvet

I den forbindelse skal Ulandssekretariatet støtte CNSM branding- og kommunikationsarbejde. Dels for at hverve nye medlemmer til fagbevægelsen – mens også for at bidrage til at ændre offentlighedens opfattelse af fagforeninger.

LÆS OGSÅ: Det laver Ulandssekretariatet

I den tidligere sovjetiske republik anser mange nemlig fagforeninger som et levn fra netop Sovjetunionen – noget, der langt fra rimer på EU-integration og tilnærmelse til vestlige værdier.

For Ulandssekretariatet og CNSM er det derfor vigtigt at arbejde på at ændre fortællingen om fagbevægelsen og indprente de unge at fagbevægelsen er garant for bedre arbejdsforhold.

Det er vigtigt at ændre mentaliteten omkring fagbevægelsen i Moldova!

Igor Zubcu, CNSM’s præsident

Og at en stærk fagbevægelse faktisk er en forudsætning for at blive en del af EU-fællesskabet.

Mentalitet skal ændres

”Det er vigtigt at ændre mentaliteten omkring fagbevægelsen i Moldova,” udtaler CNSM’s præsident Igor Zubcu.

”Vi ønsker at fortsætte med at vokse, og sammen med Ulandssekretariatet tror vi, at vi kan forandre CNSM.”

LÆS OGSÅ: Med faget ud i verden – Grøn omstilling har brug for flere faglærte!

Ulandssekretariatets leder, Lone Ilum Christiansen, lægger heller ikke fingrene imellem, når talen falder på det nye samarbejde med CNSM:

”Vi ser frem til at begynde arbejdet i Moldova. Danmark har et stort fokus på de østlige naboskabslande, heriblandt Moldova, og vi tror, at vi sammen med CNSM kan skabe store resultater til gavn for Moldovas arbejdere.”