”For de danske – og de kenyanske – studerende betyder det, at de er meget mere motiverede, når de skal lave noget rigtigt.

Det hjælper også i forhold til rekruttering af nye elever til tømrerfaget. Vi vil gerne vise, at tømrere kan meget mere end bare at bygge huse i Danmark. Man kan rejse rundt i hele verden,” siger Jesper Ilsøe, som er faglærer på tømrerlinjen i Holstebro, som er tilknyttet Skive College og en af hjernerne bag en bæredygtig toiletbygning, som skal bruges i Kenya.

Fra Skive til Nyandiwa

Til marts rejser 15 lærlinge sammen med Jesper Ilsøe og andre faglærere til den lille by Nyandiwa på bredden af Victoriasøen i Kenya.

Her skal de studerende arbejde tæt sammen med deres kenyanske kolleger på den lokale tekniske skole – dels for at udvikle undervisningsmetoder, dels for at finpudse toiletbygningen, dvs. tilpasse den til lokale materialer og byggeskikke.

Toilettet er beregnet på at være placeret offentligt i Nyandiwa, hvor kun en tredjedel af indbyggerne har adgang til et toilet.

Toiletbygningen har en slags regnvandsopsamling, så man kan vaske hænder, og så er der solceller på taget, så beboerne i landsbyen kan oplade deres telefoner. Det er også med til at løse problemerne med, at indbyggerne i Nyandiwa benytter den nærliggende Victoria sø til alt: spildevand, bad og vandpost.

Klima viste sig fra solsiden

Klimaet viste sig fra solsiden på årets sidste sommerdage i Middelfart, da Klimafolkemødet blev afholdt. 34.000 mennesker deltog, ifølge arrangørerne, og stegte under augustsolen på folkemødet, som er en hyggelig og blandet markedsplads og debatforum for alskens klimasager og synspunkter – fra kødhadere til kernekraftfans, fra forsyningsspecialister til frøbombeentusiaster.

Og så GLOBUS-puljen – repræsenteret af Ulandssekretariatet og CKU (Center for Kirkelig Udvikling), som administrerer puljen.

Og GLOBUS havde blandt andet allieret sig med Skive College, som modtog en bevilling tidligere i år i skikkelse af en toiletbygning, den dedikerede lærer Jesper Ilsøe og fire lige så dedikerede lærlinge, som opførte prototypen af det bæredygtige toilet ved siden af GLOBUS’ stand på Havnegade i Middelfart.

Der var dog kun tale om en demonstrationsmodel, så man måtte styre sin trang til at afprøve bygningen.

Der var en mand, som gik hjem og hentede nogle tegninger til en konstruktion af en simpel trillebør. Og der var en anden, som havde ideer til, hvordan man kunne lave tagrender af træ

Jesper Ilsøe

Lokale materialer

Foreløbig er modellen konstrueret i godt dansk byggemarkedskrydsfinér, men det er meningen, at der skal bruges lokale materialer, fortæller Jesper Ilsøe:

”Bygningen kommer nok slet ikke til at se sådan ud. Vi kommer til at bruge udelukkende lokale materialer. Vi skal jo ikke slæbe ting og sager med til Kenya – det er jo ikke bæredygtigt. Vi skal bruge noget, der findes på stedet,” siger han.

På Klimafolkemødet var der flere, der var henne med tips og gode råd.

”Der var en mand, som gik hjem og hentede nogle tegninger til en konstruktion af en simpel trillebør. Og der var en anden, som havde ideer til, hvordan man kunne lave tagrender af træ.

Vi må forvente, at der er ting, som vi ikke kan skaffe. Godt nok er alt planlagt i mindste detalje, men vi har også en plan B – og måske skal vi også opfinde en plan C, når vi kommer derned,” siger Jesper Ilsøe, som rejser til Kenya i starten af september for at planlægge rejsen for de 15 studerende.

Udviklingsministeren var forbi

Minister for udvikling og global klimapolitik Dan Jørgensen var taler på Klimafolkemødet og kom forbi GLOBUS og beundrede toiletbygningen, mens Jesper Ilsøe forklarede detaljerne – og ikke mindst om hovedprincippet: at Skive College og den tekniske skole i Nyandiwa skal arbejde sammen om projektet som ligeværdige partnere.

Dan Jørgensen besøgte også Dansk El-Forbunds Ungdom, som på Klimafolkemødet præsenterede en del af den kampagne, som ungdomsforbundet har lavet sammen med Ulandssekretariatet under overskriften ”Unge viser vejen til grøn og retfærdig omstilling”, hvor pointen er, at den grønne omstilling kræver kvalitet i faglige uddannelser.