I sidste uge var de svenske faglige hovedorganisationer, Svensk Næringsliv og det svenske formandskab for Rådet gået sammen om at afholde et seminar om udviklingen af færdigheder i en grøn og digital tidsalder.

Her blev det understreget, at udviklingen af nye færdigheder i EU-landene er nødvendig for at være konkurrencedygtig med USA og resten af verden. Det store spørgsmål var dog: Hvordan sikrer man, at udviklingen af færdigheder på de europæiske arbejdsmarkeder sker på en socialt retfærdig måde?

Både BusinessEurope samt den europæiske fagbevægelse ETUC fremhævede, at de sociale parter er vigtige for at sikre vejen til et konkurrencedygtigt Europa, der samtidig er socialt retfærdigt.

Blandt de svenske værter for seminaret nævnte Therese Guovelin, Første Vicepræsident LO: “Midt i den grønne omstilling er vi nødt til at omfavne udfordringen med færdigheder (…). Konkurrencedygtigheden er vigtig, men den skal være baseret på kvalitet og retfærdighed”.

Den svenske regering fremhævede, at udviklingen af færdigheder er øverst på agendaen for det svenske rådsformandskab.

I FH ønsker vi en socialt balanceret omstilling, der er centreret om uddannelse, omskoling og et sundt arbejdsmiljø.

Kommissionen har gjort 2023 til det såkaldte ”European Year of Skills”, og sidenhen har udviklingen af færdigheder været et stort fokus i EU.