Livet kører som smurt for 26-årige Daniel Hagedorn. I september blev han far for første gang. Han er glad for sin kæreste. Om et par måneder er han færdiguddannet lastbilchauffør med speciale i renovation og har allerede landet et godt job med faste arbejdstider.

Og så har Daniel Hagedorns fagforening 3F Vestegnen lige hjulpet ham med at få udbetalt et tilgodehavende på 28.400 kroner, som hans tidligere arbejdsgiver snød ham for i løn og pension.

”Det er ikke i orden at snyde unge lærlinge i løn,” fastslår Daniel Hagedorn over en kop fyraftenskaffe.

Jeg følte mig udnyttet men var også naiv, fordi jeg som ung bildte mig ind, at et stort firma med overenskomst selvfølgelig havde styr på tingene

Daniel Hagedorn

Da han for et par år siden begyndte på erhvervsskolen Dekra i Brøndby, var Daniel ellers supertilfreds med at have landet en læreplads i et større transportfirma i hovedstadsområdet. Tæt på hjemmet i Rødovre. Efter nogle år som ufaglært glædede han sig til at blive faglært.

Udnyttet af arbejdsgiver

Men Daniel Hagedorn oplevede, at han blev udnyttet af sin arbejdsgiver. Nogle gange ringede telefonen klokken fire om natten, hvor han måtte starte lastbilen og løse en akut opgave. Hans vagter var lange og på alle tidspunkter af døgnet, og alligevel var lønnen ikke noget at råbe hurra for.

Læs også: Hold øje med OK-mærket når du vælger fagforening

”Jeg følte mig udnyttet men var også naiv, fordi jeg som ung bildte mig ind, at et stort firma med overenskomst selvfølgelig havde styr på tingene”, siger han.

Sidste år fik han en knæskade i forbindelse med en privatfest og måtte sygemeldes tre uger.

”Min daværende chef bad om en lægeerklæring og meddelte mig, at han kun ville dække en uges sygemelding, mens jeg selv måtte betale to uger. Det irriterede mig vanvittigt,” noterer Daniel Hagedorn.

Han besluttede at bryde uddannelsesaftalen og afleverede nøgler, arbejdstøj og telefon.

Billig arbejdskraft på skæve tidspunkter af døgnet

”Vores samarbejde var i forvejen ikke båret af tillid og gensidig respekt. Arbejdsgiveren sparede penge ved at bruge mig som billig arbejdskraft på skæve tidspunkter af døgnet, og så gad han ikke give mig løn under sygdom,” siger han.

Daniel Hagedorn fandt hurtigt en ny læreplads, hvor samarbejdet med både chef og kolleger svinger. Samtidig opfordrede hans mor ham til at sende hans gamle lønsedler til 3F for at tjekke, om det var i orden ikke at få løn under sygdom.

”Jeg havde slet ikke tænkt på at blande fagforeningen ind i det, men nu har jeg lært, at jeg skal lytte mere til både min mor og min fagforening, for de har styr på tingene,” griner han.

3F på Vestegnen tog affære

Et par dage efter at lønsedlerne var mailet til 3F’s lokale afdeling på Vestegnen, blev Daniel Hagedorn kontaktet af faglig sekretær Lone Krydsfeldt. Hun havde gennemgået lønsedlerne og opdaget adskillige fejl og mangler.

Blandt andet var der ikke betalt løn for de korrekte antal arbejdstimer; lønsatsen var forkert, og hverken pension og særlig opsparing på fem procent var afregnet. Endvidere havde han ifølge overenskomsten krav på fuld løn under sygdom, også selvom knæskaden var sket i fritiden.

”Jeg var både i chok og enormt glad, da jeg fandt ud af, at jeg havde mere end 28.000 kroner til gode. Chokeret over at opdage, at min tidligere arbejdsgiver havde taget røven på mig. Og glad over at have en fagforening, der med det samme fik rettet fejlen og sørgede for, at jeg fik alle pengene udbetalt,” siger han.

Gode penge på kontoen for en nybagt far

”Tiderne er hårde, og priserne stiger. Som nybagt far er det gode penge at få ind på kontoen, og nu er der råd til at betale regningerne og også til lidt ekstra gaver til min lille søn Oscar,” siger han.

Daniel Hagedorn kan også mærke, at han har fået lukket det hul i maven, som opstod, da han følte sig uretfærdigt behandlet på sin tidligere læreplads. Det nagede en ellers selvsikker og kraftfuld ung fyr mere, end han selv anede.

”Fagforeningen har været en kæmpe hjælp og støtte og har også lært mig, hvor vigtigt det er at gemme sine lønsedler og hellere få dem tjekket en gang for meget end en gang for lidt”.

5 ting du skal holde øje med, når du tjekker din lønseddelr din lønseddel

5 ting du skal holde øje med, når du tjekker din lønseddelr din lønseddel

  • Passer timetallet eller månedslønnen?
  • Får du de rigtige tillæg?
  • Får du den rigtige pension?
  • Får du nok ferie?
  • Passer beløbene på årsbasis?

LÆS MERE: 5 ting du skal holde øje med, når du tjekker din lønseddel