”Det er mit arbejde at være sund og i god form”, griner 22-årige Oliver Dean, der i foråret blev færdiguddannet fitness-træner og kostvejleder fra erhvervsskolen NEXT i København.

Men humøret var knap så højt, da han fik mistanke om, at det fitnesscenter i Roskilde, hvor han havde en læreplads, gav ham en markant lavere løn end den, han havde krav på.

Det er rart at have fået den løn, som jeg blev snydt for i mere end et år, og som ung er det jo en større formue. Men af principielle grunde er jeg også glad for, at vi vandt sagen.

Oliver Dean

Månedsløn på kun 8.000 for fuld tid

”Jeg knoklede mere end et år i lære, hvor jeg hang jeg fast på samme løntrin. Jeg fik godt 8.000 kr. udbetalt for at arbejde på fuld tid. Det synes jeg var mærkeligt. Men jeg havde ikke fantasi til at forestille mig, at jeg blev snydt af min arbejdsgiver, der har masser af penge,” siger Oliver i dag.

Efter endt uddannelse arbejdede han en måned på fitnesscentret, hvorefter han pludselig fik en opsigelse – fra den ene dag til den anden.

”Så sendte jeg de seneste lønsedler til min mors mail og bad hende kigge dem igennem. Hun kunne heller ikke forstå den lave løn og rådede mig til at sende lønsedlerne videre til min fagforening og få dem tjekket,”.

“I fitnessbranchen mangler der overenskomst mange steder, og nogle arbejdsgivere ser stort på regler. Vores sejr kan være med til at vise branchen, at man ikke kan slippe af sted med hvad som helst!”, siger Oliver Dean

Hurtigt svar fra fagforeningen

Det gjorde Oliver Dean næste dag, og der var hurtigt svar fra HK Privat.

Hans arbejdsgiver havde ikke løftet ham fra et løntrin til et andet undervejs i uddannelsen, ligesom han ikke havde fået indbetalt arbejdsmarkedspension, da han fyldte 20 år.  

Oliver ringede til en anden fitnesstræner, der havde læreplads på fitnesscentret. Hun sendte også sine lønsedler til HK Privat. Her var der også graverende fejl.

”Selvom det var et greb i lommen for vores tidligere boss, ville han ikke give sig. Det er jo sindssygt, hvor stædig man kan være for at holde på sine penge. HK måtte slæbe ham i retten, og der var 82 bilag i sagen. Heldigvis vandt vi, og det var ren luksus at få tusindvis af kroner sat ind på kontoen,” beretter han.

Sejren kan vise ny vej

Den anden fitness-træner fik efterbetalt cirka 19.000 kroner efter skat, mens Oliver Dean fik 24.000 kroner netto udbetalt.

”Det er jo rigtig mange penge, og udover at hygge mig med at købe lidt mere tøj og spise på restaurant et par gange, har jeg også sat et større beløb ind på en opsparingskonto.

Det er fedt at have en reserve at trække på. Og især nu hvor der er høj inflation. Men pengene skal også bruges til at tage kørekort og ferie,” siger Oliver Dean.

Han begyndte på instruktør-uddannelsen i sommeren 2020 kort efter hans studentereksamen var i hus.

Jeg var blevet taget i røven, hvis jeg ikke havde haft min fagforening”

Oliver Dean

”Det er rart at have fået den løn, som jeg blev snydt for i mere end et år, og som ung er det jo en større formue. Men af principielle grunde er jeg også glad for, at vi vandt sagen.

I fitnessbranchen mangler der overenskomst mange steder, og nogle arbejdsgivere ser stort på regler. Vores sejr kan være med til at vise branchen, at man ikke kan slippe af sted med hvad som helst,” fastslår han.

Der er fem ting, du skal holde særligt øje med, når du læser din lønseddel!

Der er fem ting, du skal holde særligt øje med, når du læser din lønseddel!

Har du tjek på din lønseddel? Det kan ofte være svært at finde fejlene selv. Din OK-fagforening kan hjælpe med at tjekke, om din lønseddel er korrekt.

LÆS MERE OM DE 5 HUSKEREGLER HER

Fidus til fagbevægelsen

Ikke alle i Olivers omgangskreds har fidus til fagbevægelsen. Det gider Oliver Dean ikke at høre på og fortæller sin egen historie til vennerne.

”Jeg var blevet taget i røven, hvis jeg ikke havde haft min fagforening”, siger han.

”Mange unge regner ikke med, at de ikke kommer ud for noget grimt. De tror, at de bare kan klare sig selv. Men man har brug for en fagforening i ryggen, der kender alle overenskomster og regler og har advokaterne til at kæmpe for en,” siger Oliver Dean.

Han meldte sig ind i HK Privat, da fagforeningen besøgte NEXT og fortalte om fagforeningsarbejde.

Brug din fagforening til løntjek

I dag har Oliver Dean fuldtidsarbejde som fitness-instruktør i Fitness World i Søborg. Det er en stor fitnesskæde med overenskomst, så han var mere tryg ved at tage arbejde der.

”Men belært af erfaring er jeg blevet lidt skeptisk. Så jeg sendte min første lønseddel fra Fitness World ind til HK og bad dem tjekke, at alt var i orden. Det var fedt, at HK lynhurtigt svarede, at jeg fik den rigtige løn udbetalt,” griner han og pointerer, at han resten af sit liv vil holde et vågent øje med sine lønsedler.

”Det er jo helt sygt, hvor mange lønmodtagere, der ikke får den rigtige løn udbetalt. Derfor synes jeg, at det giver supergod mening at bruge sin fagforening til at hjælpe med løntjek,” siger Oliver Dean og gør klar til næste fitness-kunde.

Vi er et stærkt fællesskab med 1,3 millioner lønmodtagere

Som medlem af en OK-mærket fagforening er du aldrig alene. Se og hør hvordan din tillidsrepræsentant kan hjælpe dig i dit arbejdsliv

OK-MÆRKET.DK