Deltagerne fik mulighed for at høre forsvarsminister Morten Bødskovs vurdering af den alvorlige situation i Europa efter Ruslands invasion af Ukraine den 24. februar.
Han slog fast, at Europa bør styrke sit sammenhold og forsvare vores grundlæggende værdier om frihed, demokrati og menneskerettigheder. I den aktuelle situation bør Danmark kende sin besøgstid og ikke som det eneste land stå udenfor EU’s forsvars- og sikkerhedspolitiske samarbejde.
Danmark bør ikke stå uden for
Ved paneldebatten mellem de politiske partier var der blandt ja-partierne enighed om, at Danmark bør afskaffe forsvarsforbeholdet for at kunne deltage fuldt ud i EU’s forsvars- og sikkerhedspolitiske samarbejde.
Danmark bør ikke som det eneste land stå udenfor. I stedet skal vi påvirke samarbejdet og have mulighed for at deltage i EU’s militære operationer. Repræsentanterne for nej-siden,
Morten Messerschmidt (DF) og Peder Hvelplund (EL) pegede derimod på, at Danmarks sikkerhed er garanteret af NATO, og de kunne derfor ikke se et behov for, at Danmark skal deltage i EU’s forsvarssamarbejde.
Lykke Friis fra Tænketanken Europa gjorde det klart, at Europa er kastet ud i en helt ny situation, og at nye dynamikker opstår som følge af krigen i Ukraine.
Lars Bangert Struwe fra Atlantsammenslutning manede bekymringer om EU som et alternativ til NATO i jorden. Han understregede, at der allerede gennem nogle år er sket en tættere kobling mellem NATO og EU’s’ forsvars- og sikkerhedssamarbejde. Det vil blive forstærket fremover.
FH anbefaler et ja
Gå-hjem-mødet var åbent for alle og bidrog med oplysning og debat om forsvarsforbeholdet.
FH anbefaler selv et ja til at afskaffe forbeholdet.