Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at der er cirka 22.000 deltidsansatte i det offentlige, som ønsker at arbejde mere. Det viser en særkørsel fra Danmarks Statistik for Fagbevægelsens Hovedorganisation. 

Lizette Risgaard, formand for FH, undrer sig over, at så mange ikke arbejder på fuldtid i en tid med mangel på arbejdskraft.

Når vi nu ved, at der mangler hænder i det offentlige, så er det jo fjollet, at man ikke tilbyder fuldtid til alle dem, der gerne vil arbejde mere

LIZETTE RISGAARD

”Når vi nu ved, at der mangler hænder i det offentlige, så er det jo fjollet, at man ikke tilbyder fuldtid til alle dem, der gerne vil arbejde mere”, siger Lizette Risgaard til Ritzau i dag.

Alle skal tilbydes fuld tid

Lizette Risgaard peger på, at mange af deltidsstillingerne skyldes vanetænkning hos de offentlige arbejdsgivere.

”Der er et udtryk for vanetænkning at udbyde deltidsjob, men det går altså ikke, at vi ikke bruger vores færdiguddannede fuldt ud, når så mange tydeligt tilkendegiver, at de gerne vil arbejde mere, og vi har personalemangel. På den måde får vi jo ikke så meget glæde af vores gode uddannede velfærdsmedarbejdere, som vi ellers kunne få”, siger Lizette Risgaard.

Konkret foreslår FH, at alle deltidsansatte i den offentlige sektor skal have ret til at gå på fuldtid.

FH foreslår også, at når der bliver slået en stilling op i kommuner og regioner, så skal den som udgangspunkt slås op som fuldtidsstilling. Endelig foreslår FH, at kommuner og regioner forpligtes til at nedbringe antallet af timelønsansatte og tidsbegrænsede ansættelser.

FAKTA: Her er FH’s forslag til at få flere op i tid

  • Deltidsansatte skal have ret til at gå på fuld tid.
  • Alle nyopslåede stillinger i kommuner og regioner skal som udgangspunkt slås op som fuldtidsstillinger med mulighed for drøftelse af antal arbejdstimer, hvis ansøgeren ønsker færre arbejdstimer som følge af ansøgers aktuelle livssituation.
  • Nyuddannede skal som udgangspunkt arbejde fuldtid og tilbydes en fuldtidsstilling.
  • Oprettelsen af flere fuldtidsstillinger skal gå hånd i hånd med sikring i det fysiske og psykiske arbejdsmiljø.
  • Kommuner og regioner forpligtes til at nedbringe antallet af timelønsansættelser og tidsbegrænsede ansættelser.