Dansk Arbejdsgiverforening ramte Berlingskes forside torsdag med budskabet om, at ”800.000 danskere får mindre gevinst ved at arbejde”, hvis regeringens forslag om en højere dagpengedækning i de første tre måneder bliver til virkelighed.
DA er lykkedes med at spinne en overskrift, som får en forbedring af dagpengeforsikringen til at lyde som en forringelse.
Anledningen er en beregning fra DA, som viser, at et tillæg til dagpengene i de første tre måneder på 5.000 kr. vil mindske forskellen på indkomst og dagpenge.
No shit Sherlock!
No shit Sherlock, fristes man til at sige. Hele formålet med forslaget er nemlig at give bedre tryghed til de over 2 millioner medlemmer, der hver dag går på arbejde og betaler sit a-kassekontingent.
DA går skridtet videre og konkluderer, at 800.000 danskere vil have ”en begrænset økonomisk gevinst ved at gå på arbejde”. Vi taler altså om mennesker med en indkomst, der er op til 12.500 kr. højere end dagpengene inkl. tillægget.
At kalde 12.500 kr. om måneden for en begrænset økonomisk gevinst er både useriøst og arrogant over for a-kassemedlemmerne. Og i øvrigt er det himmelråbende, at Berlingske ikke er gået mere kritisk til denne forudsætning for DA’s beregning.
FH foreslår en model der giver økonomisk tryghed
Vi har i FH også foreslået en model, hvor dagpengene forhøjes i de første tre måneder, for a-kassemedlemmer, der har været medlem i fire år og i beskæftigelse i 2 ud af de seneste 3 år.
Det har vi af respekt for alle de a-kassemedlemmer, som tager medansvar for den danske model og forsikrer sig mod ledighed af egen lomme. Forslaget handler grundlæggende om at skabe økonomisk tryghed. DA’s mistillid og forventning om, at det vil skabe masseflugt fra arbejdsmarkedet er skudt helt ved siden af.
I stedet for at tænke på det store billede har arbejdsgiverne låst sig fast i et massehysteri, hvor alting skal måles og vejes på en arbejdsudbudsvægt.
Rank ryggen og træd ud af offerrollen DA
DA burde ranke ryggen træde ud af offerrollen. Vi hører hele tiden om fyldte ordrebøger og galoperende vækst. Det lyder i mine øre som gode tider, men alligevel råber arbejdsgiverne vagt i gevær så snart nogen ønsker at giver a-kassemedlemmerne en bedre forsikring for pengene.
Et stærkt dagpengesystem er hele forudsætningen for det fleksible danske arbejdsmarked.
Noget som altid fylder i skåltalerne, men som er glemt, når hele almindelige lønmodtageres hverdag kommer på dagsordenen.
Jeg vil derfor på det kraftigste opfordre DA til at tage medansvar for den danske model – også når det handler om lønmodtagernes tryghed i arbejdslivet.
En tryghed, som vi ikke mindst har brug for nu, hvor den grønne omstilling stiller store krav til lønmodtagere. Krav som vi gerne vil honorere, men som konkret betyder, at omtrent 20.000 lønmodtagere kommer til at miste jobbet i en periode pga. co2-afgifter