Kort før jul skrev formanden for Krifa, Eik Dahl Bidstrup, at der ikke er noget mere solidarisk end en EU-mindsteløn. Og derfra kan man slutte, at dansk fagbevægelse er usolidariske, når vi stædigt og indædt kæmper imod forslaget om et EU-direktiv om mindsteløn.

Det er en beskyldning, jeg ikke er uvant med – og den er tidligere fremsat af både Stine Bosse og Bjarke Møller. Indtil videre har jeg heldigvis til gode at blive kaldt usolidarisk af vores europæiske kolleger, så det kan jeg leve med.

Nu er et nyt år i gang og vi trækker i arbejdstøjet igen. Kampen mod EU-lovgivning om løn bliver ikke mindre. Vi vil også i 2022 kæmpe med næb og klør mod EU-indblanding i de ting, vi klarer bedst selv. Og løndannelse hører absolut til i den kategori.

Bente sorgenfrey

Ingen har kaldt os usolidariske

ETUC – den europæiske faglige sammenslutning – gentager jævnligt, at det er nødvendigt med ændringer i direktivforslagene for at sikre de nordiske arbejdsmarkedsmodeller tilstrækkeligt. Der er med andre ord forståelse for vores bekymring – og som nævnt har ingen kaldt os usolidariske.

Det ville også være urimeligt.

FH og mange af vores medlemsorganisationer er endog meget aktive i europæisk fagbevægelse. Jeg har selv været medlem af ETUC’s styrekomite i mere end 10 år – og på ETUC’s kongres i Wien i 2019 blev jeg valgt som vicepræsident.

FH arbejder for fair vilkår

Vi deltager aktivt i indsatsen for at sikre fair vilkår i forbindelse med offentlige udbud, og FH har også været i front i indsatsen for bedre arbejdsmiljøregulering i EU.

Det ved alle de, der følger med i arbejdet i europæisk fagbevægelse, og derfor valgte jeg at lade julefreden sænke sig.

Nu er et nyt år i gang og vi trækker i arbejdstøjet igen. Kampen mod EU-lovgivning om løn bliver ikke mindre. Vi vil også i 2022 kæmpe med næb og klør mod EU-indblanding i de ting, vi klarer bedst selv. Og løndannelse hører absolut til i den kategori.

Men samtidig – og nok så vigtigt – vil vi i FH arbejde benhårdt for at styrke EU på de områder, hvor vi har stor glæde af EU. Og hvor EU gør en stor og positiv forskel.

Det gælder ikke mindst det indre marked, indsatsen for at sikre, at der ikke konkurreres på dårligt arbejdsmiljø, den grønne omstilling og en række andre områder.

Min opbakning til dansk EU-medlemskab er usvækket. Det samme er min modstand mod EU-lovgivning om løn.