Forleden var en del af os ved at få kaffen galt i halsen, da vi så morgennyhederne.

Flere end hver femte – 22 procent – af alle private arbejdsgivere indrømmede i en undersøgelse, at de i strid med loven frasorterer ældre ansøgere til jobs i deres virksomhed! Situationen er kun en smule bedre i den offentlige sektor.

Skrevet af:

Lizette Risgaard, formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation og Bjarne Hastrup, administrerende direktør i Ældre Sagen

Det er en af den slags nyheder, man gerne havde været foruden.

For vi hører stort set ikke andet fra arbejdsgiverne i øjeblikket end, at de mangler arbejdskraft. Det går ud over ordrebogen og beskæftigelsen og væksten går i stå. Danmark står i en meget alvorlig situation, lyder det.

Men altså ikke alvorlig nok til, at virksomhederne indkalder ældre ansøgere til jobsamtaler.

Og det er jo ganske paradoksalt, når forskning slår fast, at ældre medarbejdere er mindst lige så arbejdsomme, effektive og stabile som deres yngre kolleger.

Vi har brug for opgør med myter

Det er vist på tide med et opgør med nogle meget sejlivede myter og dårlige vaner på ledelsesgangene på de danske arbejdspladser.

Når politikere siger, at vi alle skal arbejde længere og når private arbejdsgivere skriger på arbejdskraft, så er det os ærligt talt uforståeligt, at fordommene om seniorer får lov at florere.

Lizette Risgaard og Bjarne Hastrup

For Danmark har på ingen måde råd til en så tilbagelænet adfærd.

Politikerne vedtog i 2006 et velfærdsforlig og i 2011 en tilbagetrækningsreform, der tilsammen gør, at vi skal arbejde længere, end vores forældre gjorde.

Det skal vi, fordi vi lever længere. Dette er afgørende for, at vi kan bevare velfærden, lyder det. 

Allerede i 2006 gjorde både Ældre Sagen og fagbevægelsen opmærksom på, at hvis folkepensionsalderen skulle stige fra 65 år op imod 70 år, og efterlønsordningen reelt blev afskaffet for de allerfleste, krævede det et nyt arbejdsmarked.

Så skulle der investeres i godt arbejdsmiljø, arbejdsmarkedet skulle tage begrebet ”livslang læring” til sig, og både arbejdsgivere og arbejdstagere skulle vænne sig til, at man absolut ikke er ”tæt på at slutte”, når man passerer 50 år.

Alligevel indrømmer et meget stort antal virksomheder i 2021, at de systematisk fravælger ældre.

Bedre sociale kompetencer

Vi er nødt til at ændre vores syn på arbejde og alder. Det skylder vi os selv, hinanden og samfundet. For forskning viser, at med livserfaring får man bedre sociale kompetencer, og man har flere forskellige erfaringer at trække på, når man skal vurdere en situation. Der er brug for at påskønne de erfarne.

Så langt er vi desværre ikke kommet endnu.

Selvom mange chefer og arbejdspladser har fået øjnene op for, at deres erfarne medarbejdere er værdifulde, hører vi stadig alt for mange groteske historier om dygtige ældre ansøgere, der skriver hundredvis af ansøgninger uden nogensinde at komme til samtale.

Det er uacceptabelt, og det skal stoppes.

Det skal – hellere i dag end i morgen – forbydes, at jobansøgere skal angive deres alder eller fødselsår. Et sådant forbud findes i andre lande, og det forhindrer, at arbejdsgivere, både offentlige som private, automatisk kan frasortere ansøgninger fra personer over en vis alder.

Ufatteligt at fordomme fortsat florerer

Når politikere siger, at vi alle skal arbejde længere, for at få samfundsøkonomien til at hænge sammen og når private arbejdsgivere skriger på arbejdskraft, så er det os ærligt talt uforståeligt, at fordommene om seniorer får lov at florere.

Vi opfordrer til, at alle parter: Private og offentlige arbejdsgivere, faglige organisationer og foreninger som Ældre Sagen sammen siger stop: Den går ikke længere! Sæt pris på seniorerne, tag dem til ansættelsessamtale – og ansæt dem!

Indlæg bragt i Avisen Danmark