I år bliver sommerferien lidt mere, som vi kender den. Vi kan igen rejse til udlandet i stor stil, selv om der stadig er stadig er nogle begrænsninger ift. coronasmitte. Og vi kan komme til byfester og koncerter.

Med visse begrænsninger, men grundlæggende kan vi igen være en del af de fællesskaber, der plejer at være en fast del af sommerkalenderen – hvor vi mødes på kryds og tværs af fag og forskelligheder.

Men uanset om ferien i år går til Lissabon, Lofoten eller Læsø – så har vi udsigt til mange ugers frihed, hvor vi kan få koblet helt af fra hverdagen.

Ferie med løn – helt uhørt!

Med seks ugers ferie har vi langt mere tid til at få ladet batterierne op, end man turde drømme om for hundrede år siden. Dengang foreslog fagbevægelsen som noget helt uhørt, at arbejderne skulle have lønnet ferie.

Modstanden var stor hos arbejdsgiverne: lønnet ferie ville være farligt for både beskæftigelsen og konkurrenceevnen, mente de. Først i 1936 fik flertallet af de arbejdere, som var organiseret i en fagforening, forhandlet sig frem til en uges lønnet ferie.

Én uge om året!

Lønnet ferie ville være farligt for både beskæftigelsen og konkurrenceevnen, mente arbejdsgiverne

Lizette Risgaard

Nu sikrer ferieloven os fem ugers ferie. Mange har endda seks uger. De fleste af de overenskomster, der er indgået af forbund under Fagbevægelsens Hovedorganisation, sikrer nemlig en ekstra uges ferie.

Seks uger til at tage på badeferie, cykeltur, camping, vandreferie, interrail, højskole, i sommerhus… Til at hoppe i bølgerne, spise jordbær med ungerne eller læse en god sommerkrimi.

Resultat af kamp og sammenhold

Og når du har en stille stund i liggestolen, så send dine kolleger og dig selv en tak.

For vores ferie er ikke noget, vi har fået foræret. Det er noget, vi har kæmpet for. Vores ret til ferie er resultatet af, at vi står sammen og har stået sammen skulder ved skulder i fagbevægelsen i mere end hundrede år.

Vi har forhandlet overenskomster, der sikrer, at vi kan være rige, lige og trygge. Rige, fordi vi får en løn, vi kan leve af – også når vi er på ferie eller bliver syge. Lige, fordi både mænd og kvinder kan tage barsel og have en karriere. Trygge, fordi vi kan efteruddanne os, så vi er klar til fremtidens arbejdsmarked.

Og vi stopper jo ikke her – vi kæmper videre for bedre vilkår. Men nu skal vi lige holde ferie. Så derfor: Rigtig god ferie!