Genåbningen af samfundet efter forårets nedlukning har sendt flere folk tilbage i arbejde igen.

Men krisen er langt fra overstået, pointerer Mette Hørdum Larsen, økonom i Fagbevægelsens Hovedorganisation.

”Der er desværre tegn på, at fremgangen på arbejdsmarkedet tager sig en pause den kommende tid. Det er derfor vigtigt, at vi giver dansk økonomi et ekstra skub i disse tider, så vi begrænser jobtabet og sikrer, at de ledige hurtigt kommer i arbejde igen”, siger hun.

Stadig 32.900 flere ledige end før corona

Bruttoledigheden faldt med 1.400 fuldtidspersoner i september. Det viser netop offentliggjort tal fra Danmarks Statistik. Ledigheden er dermed faldet fire måneder i træk efter et markant dyk i foråret ved coronakrisens begyndelse.

Der er stadig 32.900 flere ledige nu end i februar 2020, dvs. inden coronakrisen ramte os. Dermed er ca. 40 pct. af faldet i ledigheden under coronakrisen første måneder nu hentet ind igen. Der er aktuelt 136.300 bruttoledige fuldtidspersoner, svarende til 4,8 pct. af arbejdsstyrken.

”Indtil videre har krisen ført til knap 33.000 flere ledige. Det er langt færre end frygtet, og det kan vi ikke mindst takke de mange hjælpepakker for. Herunder den midlertidige lønkompensation, som holdt hånden under en kvart million lønmodtagere, da det så allerværst ud”, siger Mette Hørdum Larsen.

Krisen langt fra overstået

Men krisen er desværre langt fra overstået, understreger hun.

”Med det aktuelt stigende smittetryk for COVID-19 og nye restriktioner både herhjemme og i verden omkring os, er der risiko for, at genopretningen af økonomien taber tempo eller simpelthen går i stå den kommende tid. Det kan desværre også betyde, at flere mister deres arbejde”.

”Det er derfor vigtigt, at vi giver økonomien et ekstra skub i disse tider og holder hånden under lønmodtagerne. Jo mere vi kan begrænse jobtabet og sikre bedre mulighed for, at de ledige hurtigt kan komme i arbejde igen, jo større er sandsynligheden for, at krisen ikke sætter sig langvarige spor”, siger Mette Hørdum Larsen.