Danskerne er verdensmestre i tillid. Internationale undersøgelser viser, at vi er det land i verden, hvor tilliden mellem mennesker er størst. Det sparer samfundet for en masse kontrol og papirarbejde.

Husk at tjekke din lønseddel

De OK-mærkede fagforeninger kører de næste to uger (uge 46 og 47) løntjek over hele landet. Bag kampagnen står FH, som er hovedorganisation for 1,4 millioner lønmodtagere.

Den 11. november har fagforeningerne med det grønne OK-mærke planlagt events foran banegårde, butikker og uddannelsesinstitutioner i en lang række byer.

Derudover vil en række arbejdspladser over hele landet – deriblandt mere end 20 sygehuse – få besøg af fagforeningsrepræsentanter, som tilbyder at tjekke de ansattes lønsedler. Kampagnen kører frem til den 22. november. Overalt bliver budskabet det samme: Tillid er godt, men løntjek er bedre. I hvert fald når det gælder lønsedlen.

Læs mere om OK-mærket og de OK-mærkede fagforeninger Følg kampagnen på Facebook

Yderligere information: Mikkel Mørch, FH, mmr@fho.dk, tlf: 3542 6118

Men når det gælder vores lønsedler, ser vi danskere ud til at være lidt FOR tillidsfulde.

Hele 94 procent af danske lønmodtagere har tillid til, at der står det rigtige på lønsedlen.

Det viser en ny undersøgelse, som Epinion har foretaget for Fagbevægelsens Hovedorganisation. Men samtidig har hver anden (51 procent) af de adspurgte oplevet at finde fejl i deres lønseddel.

”Selvfølgelig skal lønmodtagerne have den løn, som er aftalt. Men fejl kan ske, og det er godt, når de bliver opdaget og rettet.

Det er i både arbejdsgiverens og medarbejderens interesse, at eventuelle fejl bliver opdaget og rettet så hurtigt som muligt, inden de vokser sig for store.

Tillid er godt – lige her er kontrol bedre. Tænk lige hvor mange fejl, der måske slet ikke bliver opdaget, og hvor mange penge du måske bliver snydt for,” siger næstformand for FH, Morten Skov Christiansen.

Mange forstår ikke lønsedlen

Han opfordrer alle til at tjekke deres lønseddel en ekstra gang – enten at gøre det selv eller søge hjælp til det hos deres fagforening.

”Mange forstår ikke, hvad der står på deres lønseddel, og hvad de har ret til at få af tillæg, pension og løn.

Derfor tilbyder vi som faglige organisationer at rådgive medlemmerne om, hvad de har krav på i deres overenskomst. Det gør vi generelt – og vi gør det især lige med et tilbud om løntjek på arbejdspladser over hele landet,” siger Morten Skov Christiansen

Hver fjerde tjekker ikke

Hos mange bliver lønsedlen stort set aldrig tjekket: 25 procent af de adspurgte i undersøgelsen tjekker aldrig eller sjældnere end hver anden gang deres lønsedler.

”Det er arbejdsgivernes ansvar, at lønnen bliver udbetalt korrekt og som aftalt. Men fejl sker, og derfor gør vi i den OK-mærkede fagbevægelse opmærksom på, at det er vigtigt at tjekke sin lønseddel, og at fagforeningerne har den viden og indsigt i overenskomsterne, som er nødvendig for at tjekke, om alt er som det skal være”, siger Morten Skov Christiansen.