Den månedlige lønseddel kan være svær at gennemskue. ”Får jeg de rette tillæg?

Bliver der sparet op til min ferie og min pension, som der står i overenskomsten?”. Det er blot nogle af de spørgsmål, man kan komme i tvivl om, hvis man tjekker sin lønseddel.   

Derfor hjælper OK-mærkede fagforeninger årligt mange medlemmer med at tjekke lønsedlerne. Og det tilbud sætter fagforeningerne særligt fokus på i uge 46 og 47, hvor løntjek-kampagnen løber af stablen.

OK-fagforeninger har den nødvendige viden  

Lønsedler er forskellige, fordi medarbejdere i forskellige fag, brancher og sektorer har forskellige løn og arbejdsvilkår.

Det er aftalt i de tusindvis af overenskomster, som arbejdsgivere og arbejdstagere på det offentlige og private arbejdsmarked har indgået med hinanden.

Husk at tjekke din lønseddel

De OK-mærkede fagforeninger kører de næste to uger (uge 46 og 47) løntjek over hele landet. Bag kampagnen står FH, som er hovedorganisation for 1,4 millioner lønmodtagere.

Den 11. november har fagforeningerne med det grønne OK-mærke planlagt events foran banegårde, butikker og uddannelsesinstitutioner i en lang række byer.

Derudover vil en række arbejdspladser over hele landet – deriblandt mere end 20 sygehuse – få besøg af fagforeningsrepræsentanter, som tilbyder at tjekke de ansattes lønsedler. Kampagnen kører frem til den 22. november. Overalt bliver budskabet det samme: Tillid er godt, men løntjek er bedre. I hvert fald når det gælder lønsedlen.

Læs mere om OK-mærket og de OK-mærkede fagforeninger Følg kampagnen på Facebook

Yderligere information: Mikkel Mørch, FH, mmr@fho.dk, tlf: 3542 6118

Det er de OK-mærkede fagforeninger, der forhandler overenskomsterne, og derfor har de den indsigt og viden, der skal til, for at hjælpe med at tjekke medlemmernes løn.

At bistå med løntjek er en kerneopgave for fagbevægelsen

”At bistå medlemmerne er en kerneopgave for fagbevægelsen, og her er løntjekket en oplagt aktivitet. Vi ved jo fra flere undersøgelser, at godt halvdelen af lønmodtagerne har oplevet fejl på lønsedlen,” siger næstformand i FH, Morten Skov Christiansen.

Gevinsten har lært os at det er dumt at have blind tillid til, at lønsedlen stemmer. Nu tjekker vi den alle sammen

Kim Odgaard, tillidsrepræsentant på VVS-virksomhed i Aabybro

De mange tilfælde af fejl på lønsedlerne, som FH-fagforeningerne håndterer, viser både små og store eksempler på, at medlemmer ikke har fået den løn, de har krav på. I langt de fleste tilfælde skyldes det fejl, som er lette at forklare – og som arbejdsgiveren justerer uden det store bøvl.

”Men fejlene skal jo opdages, før de kan rettes. Og det er for at skærpe opmærksomheden på de fejl, at vi fra 11. til 22. november igen er på gaden med løntjekkampagnen,” siger Morten Skov Christiansen.

VVS’ere fik tilsammen 200.00 kr.

De senere års løntjek-kampagner er fulde af historier om lønmodtagere, der har fået endda rigtig mange penge ud af at få tjekket deres lønseddel.

Sidste år fik 20 nordjyske VVS’ere fx tilsammen udbetalt 200.000 kroner efter et løntjek hos Blik & Rørarbejderforbundet i Nord-Midtjylland. Løntjekket startede med, at en enkelt VVS’er gik til fagforeningen med sin lønseddel.

Det viste sig, at bonus- og akkordaftaler var afregnet forkert, så VVS’eren havde ca. 20.000 kr. til gode. Arbejdsgiveren havde begået samme fejl for i alt 20 ansatte, som endte med at nyde godt af løntjekket.

”Gevinsten har vist os, at det er dumt at have blind tillid til, at lønsedlen stemmer. Nu tjekker vi den alle sammen. Også vores bonusser,” udtalte Kim Odgaard, tillidsrepræsentant på VVS-virksomheden i Aabybro sidste år.

Sygehjælper fik 61.000 kr. ved løntjek foretaget af FOA

Et andet eksempel på at løntjek betaler sig, er sygehjælper Pia S. Nielsen fra Horsens. Da hun forrige år havde sagt sit job op som ansat i et privat hjemmeplejefirma opdagede hun, at arbejdsgiveren skyldte hende 61.000 kr.

Fejlen blev opdaget ved et løntjek foretaget af FOA. Fagforeningen kunne se, at Pia Nielsen manglede to månedlige tillæg – det ene havde hun forhandlet sig til, fordi hun havde 25 års erfaring i faget, det andet tillæg på 2.000 kr. var som honorar for at være praktikvejleder.

Fejlene skal opdages

De gode eksempler fra de seneste år er bare nogle stykker ud af en lang række gode historier. Sidste år og forrige år har løntjekkampagnerne været fulde af gode historier, hvor lønmodtagere har fået efterbetalt store beløb.

”Der findes ingen let facitliste, som alle kan slå op i for at tjekke, om man får den rette løn. Det er OK-mærkede fagforeninger, der indgår overenskomster, og derfor kender de detaljerne.

Året rundt gør de faglige organisationer, de lokale fagforeninger og tillidsrepræsentanterne et fantastisk stykke arbejde med at hjælpe deres kolleger med at tjekke deres lønsedler. Den indsats gør vi sammen særligt opmærksom på under OK-løntjek”, siger Morten Skov Christiansen.

Læs men om Løn og overenskomst på fho.dk