Firmaet Solesi fik i 2017 en bod fra Arbejdsretten for at snyde 130 udenlandske bygningsarbejdere for i alt 14 mio. kr. under byggeri for Dong Energy i Fredericia.Firmaet gik siden til en italiensk domstol, der sidste år bestemte, at boden hverken kunne anerkendes eller inddrives i Italien.

Italienske bagmænd har løndumpet for 70 millioner i Danmark. (fagbladet3f.dk)

Hvis vores retssystem ikke bliver respekteret i andre EU-lande, forsvinder jo selve forudsætningen for den frie bevægelighed. EU er nødt til at finde en løsning på problemet

Arne Grevsen, Næstformand FH

Dansk fagbevægelse har nu anket dommen, og den principielle sag følges af Beskæftigelsesministeriet. Sagen afklares først i 2021 – og indtil da er det uklart, om italienske virksomheder behøver at overholde danske overenskomster, når de udfører arbejde i Danmark.

To yderligere italienske entreprenører er i juli i år blevet dømt til at betale 7,6 mio. kr. for systematisk løndumping på prestigebyggeri på Amager for medicinalgiganten Ferring. Da virksomhederne ikke har betalt, skal de videreføres i Italien.

FH opfordrer på det kraftigste danske bygherrer til at tage alle nødvendige forholdsregler, hvis de overvejer at tegne kontrakt med italienske leverandører. De mange aktuelle skandalesager dokumenterer, at italienske firmaer kan operere i Danmark helt uden at overholde reglerne på det danske arbejdsmarked.

Håndværkere snydt på rigmands prestigebyggeri (fagbladet3f.dk)

SOCIAL DUMPING

Bag hver femte ud af de ti største og mest alvorlige sager om social dumping står italienske skandalefirmaer

Italienske firmaer står for hver tredje arbejdstime blandt de udstationerede medarbejdere på danske byggeprojekter