Kommissionen har i denne uge meldt ud, at den inden længe vil igangsætte en undersøgelse af behovet for bedre beskyttelse af whistleblowere i EU.
48 europæiske faglige organisationer og NGO’er har siden oktober sidste år ført en kampagne om bedre beskyttelse af whistleblowere, og Kommissionen nævner selv denne kampagne og det klare ønske fra organisationerne i sin nye meddelelse her.
Hovedorganisationen FTF har længe arbejdet for bedre beskyttelse af whistleblowere og roser EU-kommissionen, fordi den nu lytter til de faglige organisationer. FTF ser frem til, at høringsperioden på 12 uger følges op af konkret handling senere på året, når høringssvarene er modtaget og gennemgået.
”Hvis man råber vagt i gevær, når man opdager ulovligheder på sin arbejdsplads, fx i form af hvidvask af penge, skattefusk eller anden svigt, skal den ansatte, der tør åbne munden, beskyttes langt bedre mod sanktioner fra arbejdsgiver mv. Det er i vores alles interesse, at ulovligheder kommer frem”, siger Bente Sorgenfrey, formand for FTF.
FTF ser meget positivt på initiativer, der har til formål at beskytte whistleblowere og forbedre deres retsstilling. 
12 ugers høringsperiode – og hva’ så?
FTF er derfor glade for, at Kommissionen nu har lanceret et såkaldt roadmap for whistleblowing. Det vil sige, at Kommissionen fastsætter en 12 ugers høringsperiode, hvorefter der er mulighed for at lave fælles initiativer. Det kan være alt fra kampagner over henstillinger til decideret regulering i form af fælles lovgivning og regler om beskyttelse af whistleblowere. Det kan i princippet ske allerede ved udgangen af 2017.
”Det er godt, at Kommissionen reagerer på de opfordringer, der har været fra blandt andet faglige organisationer for at sikre bedre beskyttelse af modige personer, der tør at stå frem med vigtig viden om ulovlige forhold på deres arbejdsplads”, siger Bente Sorgenfrey.