I sommers indgik FTF en mini-trepartsaftale om samarbejde og modernisering af den offentlige sektor sammen med regeringen og de øvrige arbejdsmarkedsparter i den offentlige sektor: KL, Danske Regioner, OAO og Akademikerne.
Parterne fastlagde sammen syv principper for en tillidsreform, der skal føre til udvikling af nye arbejdsgange og styreformer i den offentlige sektor. Den røde tråd i principperne er tillid og samarbejde og øget rum til faglighed, engagement og innovation.
Nu skal der kød og blod på principperne; de skal ud og leve i samarbejdet mellem de i alt ca. 800.000 ledere og medarbejdere i den offentlige sektor. Derfor drager frontfigurerne for aftaleparterne snart ud i landet for at afholde fem inspirationsmøder om reformen. Foruden indenrigsminister Margrethe Vestager kan man her møde formændene for de tre faglige organisationer og direktørerne fra de to arbejdsgiverorganisationer.
Klar, parat, startpakke
Derudover modtager medarbejderrepræsentanter, ministre, borgmestre, regionsformænd og fagforeninger i disse dage en såkaldt startpakke i indbakken. Pakken skal sætte tillidsreformen konkret i gang på alle landets offentlige arbejdspladser i staten, regionerne og kommunerne. Startpakken består af tekst, der folder de syv principper ud, og af eksempler på, hvordan man allerede nogle steder i den offentlige sektor har arbejdet med fx at forbedre tilliden mellem ledelse og medarbejdere. Materialet skal danne grundlag for diskussioner og aftaler ude på arbejdspladserne.
Reformens DNA
Formand for FTF, Bente Sorgenfrey, ser frem til de regionale møder og opfordrer kraftigt ledere og medarbejdere til at gå ind i arbejdet med reformen.
”Tillidsreformens DNA er medarbejderne og lederne. Kun de kan omsætte principperne til konkret virkelighed med nye måder at samarbejde på og med bedre plads til fagligheden hos medarbejdere og ledere”, siger hun.

Bente Sorgenfrey peger på de formelle samarbejdsrammer – MEDudvalgene ude på arbejdspladserne – som det oplagte sted at forankre de lokale initiativer til at forny den offentlige sektor.
Hun opfordrer til, at tillidsrepræsentanterne lokalt gør deres for at startpakken bliver drøftet i MED/SU-udvalg.
”Aftalen om tillidsreformen giver medarbejdere og ledere i den offentlige sektor en ny mulighed for at påvirke hverdagen på deres arbejdspladser. Med aftalen i hånden kan medarbejderne forlange at blive taget med på råd. Men samtidig er det afgørende, at medarbejderne selv går aktivt ind i arbejdet med at finde nye løsninger og på den måde tager reformen på sig”, siger hun.
Vestager: Afgørende samfundsopgave
Også indenrigsminister Margrethe Vestager understreger, at lokal forankring og medarbejdernes deltagelse er helt afgørende for, at tillidsreformen bliver en succes.
”At modernisere og nytænke den offentlige sektor er en af de mest afgørende samfundsopgaver, vi står over for. Men det er ikke en opgave, som kan løses fra Christiansborg alene. Det er en opgave, vi skal løse sammen”, siger hun.
”Medarbejderne og lederne skal med deres faglige viden være med til at bestemme, hvordan vi løser opgaverne på sygehuset, politistationen eller i børnehaven. Det kræver, at vi politikere sætter klare overordnede mål. Men det kræver i høj grad også, at alle der arbejder i det offentlige påtager sig ansvaret for, hvordan deres arbejdsplads kan skabe bedre velfærd for borgeren”, siger Margrethe Vestager.

Ingen spareøvelse
Siden tillidsreformen blev lanceret, har der hersket nogen usikkerhed om, hvorvidt reformen i virkeligheden blot er et pænt ord for endnu en spareøvelse i den offentlige sektor. Margrethe Vestager understreger, at tillidsreformen ikke handler om at spare penge.

”Medarbejderne skal ikke spilde deres tid på unødvendigt bureaukrati og ulogiske arbejdsgange. Ved at tænke nyt, bruge teknologi og ændre måden, vi arbejder på, kan vi frigøre midler og tid, der i stedet kan bruges til bedre velfærd. Det er ikke penge, der skal spares væk”, pointerer ministeren.
På fredag afholder FTF, OAO og Akademikerne en konference om tillidsreformen. Konferencen vil give bud på, hvordan medlemsorganisationer, MED- og samarbejdsudvalg konkret kan arbejde videre med tillidsreformen.