Økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager havde slæbt en slikautomat med, da hun i et proppet Folkets hus i Allinge skulle udlægge regeringens plan for modernisering af den offentlige sektor:
"Vil vi have en offentlig sektor, hvor man bare betaler og trækker velfærd som i en slikautomat? Eller vil vi have en offentlig sektor, hvor borgerne er med til at tage ansvar for deres eget liv – hvor de stærke tager et ansvar selv, for at de svageste kan få den dybe hjælp, de har brug for?"
Med det retoriske spørgsmål fik ministeren slået to ting fast, der gik igen og igen i ministerens oplæg og svar i debatten: Når vi moderniserer den offentlige sektor, må vi tage afsæt i den stramme økonomi, og vi må få flere til at tage et ansvar – borgerne, medarbejderne, lederne lokalt, fagforeninger og arbejdsgivere.
"Vi kan ikke vælge mellem finansministeriet og tillid. Vi bliver nødt til at vælge begge dele. Pengene skal passe. Vi skal vise medarbejderne tillid og give bedre plads til deres faglige skøn. Kontrol er godt, men tillid er billigere", sagde Vestager med et smil.
Pengene bliver i den offentlige sektor
Regeringens erklærede mål med moderniseringen af den offentlige sektor er at frigive 12 mia. kr. Men ministeren understregede i debatten, at effektiviseringen ikke er en spareøvelse, og at pengene bliver i den offentlige sektor:
"Effektiviseringen er ikke en spareøvelse. Den skal skabe rum til, at de 12 mia. kr. kan bruges på noget andet og bedre i den offentlige sektor", lød det bl.a. fra ministeren.
Hun lovede samtidig, at både de faglige organisationer og medarbejderne på arbejdspladserne kunne få en central rolle i moderniseringen – hvis de tør tage ansvar:
"De faglige organisationer skal tage ansvar for hele samfundets udfordring. Hvis man vil være med, kan man ikke bare vælge den økonomiske krise fra og vælge mere tillid til", sagde hun – og fortsatte med at udfordre de mange fagforeningsrepræsentanter i lokalet:
"Tillid er ansvarspådragende. For medarbejderne, lederne, fagforeningerne og arbejdsgiverne. Fagforeningerne skal turde slippe deres medarbejdere fri for den beskyttelse, som de mange regler og procedurer også giver medarbejderne. Der følger et ansvar og en risiko for fejl med, når man som leder og medarbejder har fået en større faglig frihed. Og vi skal ikke være bange for de fejl, men lære af dem og hurtigt rette op på dem".

Vestager erkendte også åbent, at der var brug for en "genopdragelse af politikerne". Vi må som politikere også blive bedre til at løsne de stramme proceskrav og lade være med at kræve strammere regulering, hver gang en dårlig sag rammer medierne, sagde ministeren blandt andet.
I løbet af den kommende uge forventes regeringen og arbejdsmarkedets parter at offentliggøre nogle fælles principper for modernisering af den offentlige sektor. Følg med her på siden.