En forsigtig glæde meldte sig i tirsdags i FH og hos flere af FH’s medlemmer, da EU-Domstolens generaladvokat sent på formiddagen begyndte sin oplæsning af, hvad han mener, der skal ske med den danske regerings søgsmål fra januar 2023.

Danmark ansøgte om, at EU’s mindstelønsdirektiv fuldt og helt skal annulleres, fordi det ikke understøttes af traktaten, dvs. EU’s ’grundlov’. Heldigvis var generaladvokaten enig med den danske stat i, at direktivet om mindsteløn helt skal annulleres.

Løndannelse skal foregå nationalt og ikke regelsættes af EU. Dagens udtalelse fra generaladvokaten er et skulderklap til den linje!

flemming h. grønsund

Næstformand i FH, Flemming H. Grønsund, er glad over anbefalingen:

”Vi i FH er selvfølgelig glade for, at generaladvokaten lægger op til, at Danmark skal have medhold i, at direktivet skal annulleres.

I Danmark har vi en velfungerende arbejdsmarkedsmodel, hvor arbejdsmarkedets parter aftaler løn og arbejdsvilkår – det vil vi gerne vil værne om.

Derfor er det vigtigt for os, at det allerede nu afvises fra generaladvokaten, at direktivet kan bestå i sin fulde form. Løndannelse skal foregå nationalt og ikke regelsættes af EU. Dagens udtalelse fra generaladvokaten er et skulderklap til den linje,” siger han.

Principiel markering af hvor grænsen går

Fagbevægelsen har set sagen om mindstelønsdirektivet som helt principiel i forhold til at markere, hvor grænserne for EU’s indblanding i det danske arbejdsmarked går.

Det er for tidligt med den helt store fejring endnu. Nu afventer vi EU-domstolens endelige afgørelse, men jeg er naturligvis ekstra fortrøstningsfuld efter dagens vejledende udtalelse!

Flemming H. Grønsund

For det, der kendetegner det stærke danske arbejdsmarked, er overenskomstsystemet, hvor lønmodtagere og arbejdsgivere selv aftaler løn- og arbejdsforhold. Om det siger Flemming H. Grønsund:

 ”Derfor er vi også glade for, at den danske regering anlagde sagen ved EU-domstolen.”

Han ser generaladvokatens udmelding som et vigtigt signal om, at EU-institutionerne skal holde sig inden for traktatens rammer og ikke få for meget appetit på at regulere på områder, hvor de ikke har kompetence.

For tidligt med fejring

Det er for tidligt med den helt store fejring endnu. Nu afventer vi EU-domstolens endelige afgørelse, men jeg er naturligvis ekstra fortrøstningsfuld efter dagens vejledende udtalelse,” siger næstformanden.

Den endelige dom ventes i løbet af 2025, hvor 15 dommere skal tage stilling til generaladvokatens anbefaling.

Det er sjældent, men sker fra tid til anden, at EU-Domstolen kommer til en anden konklusion end generaladvokaten.