Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen fremsætter forslag til ændring af arbejdsmiljøloven.
Forslaget betyder, at fx en medarbejder, der klager over arbejdsmiljøforholdene på sin arbejdsplads, fremover kan give tilladelse til, at Arbejdstilsynet kan forelægge arbejdsgiveren de oplysninger, fx videoer og fotos, som medarbejderen har sendt til Arbejdstilsynet.
Dermed udvides muligheden for at bevise dårligt arbejdsmiljø. Det vil fortsat være frivilligt om klageren vil opretholde sin anonymitet.
Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen siger:
– Nu kommer der endnu bedre mulighed for, at vi kan komme efter de virksomheder som helt ublu bryder loven og udsætter deres ansatte for livsfare.
Med de nuværende regler har vi desværre set sager, hvor virksomheder har brudt loven, men er sluppet for straf, fordi Arbejdstilsynet ikke har kunne følge sagen til dørs. Det ændrer vi nu på, og det tror jeg på, vil bidrage til endnu flere afgørelser i for eksempel sager om asbest.
Lovforslaget vil blive fremsat hurtigst muligt og forventeligt i foråret 2025. Det forventes at træde i kraft den 1. juli 2025.
Lovændringen kommer på baggrund af en sag i 2023 om formodet ulovlig håndtering af asbest i et villakvarter.
Her kunne Arbejdstilsynet ikke bruge videomateriale fra klageren på grund af tilsynets tavshedspligt, selvom klageren var indforstået med at bruge materialet som bevis.
I Sverige og Norge er der allerede mulighed for, at klager kan give samtykke til brug af fx videoer og fotos som bevismateriale og hermed give afkald på den fortrolighed, som følger af tilsynsmyndighedens særlige tavshedspligt.