Ifølge EU er der en stigende mangel på arbejdskraft og kvalifikationer i mange europæiske lande. Denne tendens er drevet af demografiske ændringer, efterspørgsel efter nye kvalifikationer og dårlige arbejdsforhold i visse sektorer.
I dag er der mange mennesker, der står udenfor arbejdsmarkedet i EU. Det er ofte kvinder, lavtuddannede arbejdstagere, ældre arbejdstagere, unge, mennesker fra etniske minoriteter og personer med handicap.
To indsatsområder
Rådet – der består af Beskæftigelsesministrene fra hele EU – var mandag samlet for at diskutere, hvordan EU kan løse udfordringen med mangel på arbejdskraft og kvalifikationer på arbejdsmarkedet.
Konkrete opfordringer til EU-medlemslandene
- Tilbyde op- og omskolingsmuligheder
- Fremme beskæftigelsen af personer med handicap på arbejdsmarkedet, herunder gennem fremme af ligebehandling og støtte til fleksible arbejdsordninger
- Tackle kønsbestemte lønforskelle og bekæmpe kønsstereotyper
- Fremme fair, anstændige og stabile arbejdsforhold
Her nåede Rådet til enighed om, at uudnyttet arbejdskraftpotentiale skal mobiliseres gennem to indsatsområder.
For det første at hjælpe personer, der står udenfor arbejdsmarkedet, med at få adgang til arbejdsmarkedet. For det andet at øge støtten til færdigheder, træning og uddannelse.
I FH er vi enige med Rådet i, at manglen på arbejdskraft først og fremmest skal afhjælpes gennem øget træning og uddannelse samt bedre arbejdsforhold.
Det er den rigtige vej at gå, så vi får udnyttet det potentiale, der ligger i EU.
Fakta
- I 2021 var kun 67,7 % af kvinderne i EU i beskæftigelse, mens mænds beskæftigelse lå på 78,5 %
- I 2021 var kun omkring halvdelen af personer i alderen 20-64 år med et handicap i beskæftigelse – til sammenligning havde næsten tre fjerdedele af dem uden et handicap et job
- I 2023 var kun 63 % af ikke-EU-borgere i alderen 20-64 år og bosiddende i EU beskæftiget sammenlignet med 76,2 % for statsborgere
Læs også: