Mandag blev den længe ventede rapport om styrkelse af Europas konkurrenceevne præsenteret i Bruxelles af Ursula von der Leyen, formand for Kommissionen, og Mario Draghi, tidligere italiensk premierminister og chef for Den Europæiske Centralbank.

Rapporten, som Draghi blev bedt om at udarbejde for et år siden, omfatter 400 sider med over 170 anbefalinger.

Rapporten sigter mod at sikre Europas konkurrenceevne i en global økonomi, der er præget af stærk konkurrence fra Kina og USA.

En styrkelse af EU’s konkurrenceevne er vigtig for at bevare og skabe gode jobs i Danmark og Europa, men det må aldrig foregå som et kapløb mod bunden i form af forringelser af lønmodtageres vilkår og lønninger!

Flemming H. Grønsund, næstformand i FH

Invester i lønmodtagerne

Von der Leyen understregede vigtigheden af at kombinere styrkelse af EU’s konkurrenceevne med øget velstand for alle europæere.

Hun betegnede investeringer i arbejdstagernes færdigheder som nødvendige for at kunne håndtere den grønne og digitale omstilling.

Rapporten advarer mod at bruge lønundertrykkelse som konkurrenceparameter og anbefaler i stedet, at styrkelsen af konkurrenceevnen sker gennem forbedret viden og kompetencer i arbejdsstyrken.

Den foreslår også, at alle arbejdstagere skal have ret til uddannelse og omskoling og opfordrer til, at fagforeninger og arbejdsgivere involveres i social dialog samt udformningen og implementeringen af efteruddannelse.

FH: Undgå kapløb mod bunden

FH byder vi forslagene om livslang læring, kompetenceløft og social dialog velkommen.

Flemming H. Grønsund, næstformand i FH, kommenterede: “En styrkelse af EU’s konkurrenceevne er vigtig for at bevare og skabe gode jobs i Danmark og Europa, men det må aldrig foregå som et kapløb mod bunden i form af forringelser af lønmodtageres vilkår og lønninger.

Derfor er forslaget om livslang læring og social dialog den helt rigtige vej at gå.”

Rapportens anbefalinger vil blive integreret i Kommissionens arbejde med en ny plan for Europas bæredygtige velstand og konkurrenceevne.