Hvis vi skal bevare sammenhængskraften i Danmark i fremtiden, er vi nødt til at investere i vores fælles velfærdssamfund.

Der skal være sygeplejersker, pædagoger og lærere nok i vores offentlige tilbud til, at vi kan bevare de nuværende normeringer.

Download: FH’s 2030plan (iPaper)

Det er afgørende for, at samfundskontrakten bag vores velfærdsmodel stadig er solid, og at alle i landet kan regne med, at fællesskabet hjælper med at løse de helt basale behov som børnepasning, undervisning og pleje ved sygdom.

Det vil kræve en vækst i det offentlige forbrug på 0,9 procent – svarende til cirka 9.000 offentligt ansatte.

Vi skal sikre at vores velfærdssamfund også i 2030 eksisterer med det serviceniveau, vi har i dag!

Damoun Ashournia, cheføkonom i FH

“Vi skal sikre at vores velfærdssamfund også i 2030 eksisterer med det serviceniveau, vi har i dag. Det betyder, at vi skal sætte penge af til den offentlige sektor, ikke kun til det demografiske træk, men til det fulde demografiske træk”, siger Damoun Ashournia, der er cheføkonom i FH.

Forskellen på det demografiske træk og det fulde demografiske træk er, at man i sidstnævnte både tager hensyn til befolkningsudviklingen og den generelle velfærdsstigning, der bl.a. vil føre til lønstigninger for de offentligt ansatte.

2030-planen vil sikre en fortsat god balance mellem den offentlige og private sektor.

Vi skal have fokus på, at længere uddannelse ikke altid er bedre, og i stedet investere i, at vi bliver uddannet til de behov, der er på arbejdsmarkedet

Damoun Ashournia

“Den offentlige sektor er en forudsætning for en stærk og konkurrencedygtig privat sektor, ligesom en stærk og konkurrencedygtig privat sektor er en forudsætning for, at vi har et godt og højt velfærdsniveau.

Jeg anerkender ikke præmissen om en modsætning mellem den offentlige og den private sektor”, siger Damoun Ashournia

I 2030-planen er der også lagt op til at investere yderligere i uddannelse og det vil i høj grad komme det private erhvervsliv til gode.

“Vi skal have fokus på, at længere uddannelse ikke altid er bedre, og i stedet investere i, at vi bliver uddannet til de behov, der er på arbejdsmarkedet. Vi ved, at vi mangler faglærte til den grønne omstilling og personale i velfærden, og den udfordring skal vi fortsat investere i at få løst.

De flere faglærte, der kommer, vil jo i høj grad få arbejde i den private sektor”, siger Damoun Ashournia.