Siden 1. april 2024 har tv-distributøren YouSee undladt at betale danske indholdsproducenter og skabere – herunder skuespillere – for deres rettigheder til det tv- og streamingindhold, som YouSee tilbyder sine seere.

I en konflikt om rettighedsbetalinger mellem YouSee og indholdsleverandørerne har YouSee opsagt alle aftaler fra denne dato og kræver, at blandt andre skuespillere skal acceptere en reduktion på over 70 pct. af den betaling, de modtager gennem Copydan.

Det er tyveri ved højlys dag, når YouSee bruger andres arbejde uden at betale for det. Det skal stoppes!

Flemming H. Grønsund

Samtidig fortsætter YouSee med at sælge og vise indholdet i sine tv-pakker, hvilket Dansk Skuespillerforbund betegner som ulovligt og ønsker stoppet.

”Det er tyveri ved højlys dag, når YouSee bruger andres arbejde uden at betale for det. Det skal stoppes. Alle har ret til betaling for deres arbejde.

Dansk Skuespillerforbund vil stoppe YouSees ulovlige brug af dansk tv-indhold

Tv-distributøren YouSee har siden 1. april 2024 ikke betalt danske indholdsproducenter og indholdsskabere – herunder de danske skuespillere – for deres rettigheder til det tv- og streamingindhold, YouSee tilbyder seerne.

Læs pressemeddelelse fra DS her

Derfor støtter FH skuespillerforbundets forsøg på et forbud mod, at Yousee må vise danskproduceret indhold, indtil der er indgået en ny aftale, begge parter kan acceptere,” siger Flemming Grønsund, der er næstformand i FH. 

Selv om YouSee er stoppet med at betale rettighedshaverne for streamingindhold, så fortsætter de med at vise udsendelserne i samme omfang som før.

LÆS OGSÅ: YouSee sagsøger kunstnere og kulturproducenter med krav om mere end 70 procents lønnedgang

Det til trods for, at de ikke er blevet enige om prisen med dem, som har lavet udsendelserne. 

”Når to parter ikke kan blive enige om, hvad der skal betales for et stykke arbejde, ville det andre steder på arbejdsmarkedet være sådan, at man ikke kunne få glæde af arbejdet. Der ville være strejke eller lockout. 

Men den mulighed har skuespillere og andre kunstnere ikke, når udsendelsen allerede er lavet. I stedet må de kunne forbyde YouSee at streame udsendelserne, indtil man er blevet enige om prisen,” siger Flemming Grønsund.

LÆS OGSÅ: Konflikt mellem YouSee og rettighedshaverne, der skaber det danske indhold

FH har flere medlemsgrupper, som ikke har almindelige 8-16 job, men som må stykke deres løn sammen fra flere forskellige kilder. Det gælder fx medlemmerne af FH’s kunstnerforbund.

Forstå konflikten

YouSee forhaler sagens gang: Da sagen er rejst ved domstolene, kan den trække ud i fem-syv år eller mere.

Læs fakta om konflikten hos Copydan