Når man taler om social dumping, handler det som regel om, at virksomhederne konkurrerer på dårlige vilkår.

Fordi en virksomhed, der snyder medarbejderne for løn, tillæg og andre goder, kan udføre en opgave billigere og dermed vinde udbud.

Hvis man har en computer, der hele tiden prøver at optimere, så kan det jo være rigtig fint ud fra en bundlinjebetragtning. Men vi skal ikke drive et samfund, hvor vi slider mennesker op

Niels Flemming Hansen

Men Niels Flemming Hansen, der er spidskandidat for Det Konservative Folkeparti til Europa-Parlamentsvalget 9. juni, vil gerne have det vendt om.

”Det er klart, at vi indenfor EU skal have fri bevægelighed for de arbejdstagere, der gerne vil rejse rundt og arbejde. Og det er lige så klart, at virksomhederne i de enkelte lande skal sørge for ordentlige arbejdsforhold. Og der synes jeg, det er væsentligt, at de virksomheder bruger gode arbejdsvilkår som konkurrenceelement – sådan, at folk vælger at arbejde for dem,” siger han.

For ham er den fri bevægelighed ikke i modsætning til at sikre ordentlige arbejdsforhold – tværtimod.

Medarbejdere skal ikke overvåges

Niels Flemming Hansen har selv drevet en virksomhed i mange år, og derfor kender han til de dilemmaer på arbejdsmarkedet, som kommer med den teknologiske udvikling. Og som kun bliver større i de kommende år.

Og helt grundlæggende er han imod, at overvågning og computerbaseret ledelse skal fylde mere.

Min personlige holdning er, at hvis du er så heldig at drive en virksomhed og have medarbejdere, så skal du også have tillid til dem

Niels flemming hansen

”Jeg har aldrig selv overvåget mine medarbejdere og jeg tænker bestemt ikke, at det fremmer et sundt arbejdsmiljø.

Min personlige holdning er, at hvis du er så heldig at drive en virksomhed og have medarbejdere, så skal du også have tillid til dem,” siger han.

To bundlinjer

Han taler om en ”social bundlinje”, som en arbejdsgiver er nødt til at passe ved siden af den reelle bundlinje. Og den er ikke forenelig med at lade teknologi styre arbejdstid og opgaver.

”Hvis man har en computer, der hele tiden prøver at optimere, så kan det jo være rigtig fint ud fra en bundlinjebetragtning. Men vi skal ikke drive et samfund, hvor vi slider mennesker op,” fastslår han.

Hans erfaring er, at alle mennesker har behov for kritik og anerkendelse på deres arbejdsplads.

”Og hvis det eneste, du får fra en computer, det er retten til at blive fyret, hvis du arbejder for langsomt, så er der jo noget helt galt. Ledelse handler jo netop om at tale sammen,” siger Niels Flemming Hansen.