Formand von der Leyen talte på ETUC-kongressen i Berlin, hvor over halvdelen af deltagerne er kvinder. Forinden havde Generalsekretæren for ETUC, Esther Lynch, opfordret til fuld og hurtig implementering af direktivet om løntransparens på nationalt niveau.

Direktivet omfatter et forbud mod de klausuler, der har tilladt ulige løn at fortsætte, samt foranstaltninger, der styrker fagforeningerne i kampen mod løndiskrimination gennem kollektive overenskomster med arbejdsgiverne.

Der er ikke et eneste argument for, at en kvinde skal have lavere løn end en mand for samme type arbejde.

Ursula von der Leyen

Efter sin tale sluttede formand von der Leyen sig til generalsekretær Esther Lynch på scenen for symbolisk at tilføje disse manglende brikker til ligestillingspuslespillet om ligeløn.

En analyse foretaget af ETUC’s forskningscenter, Den Europæiske Faglige Institut, viser, at hvis kønsforskellen i løn fortsætter på det nuværende niveau bliver følgende en realitet:

  • Hvert år uden handling vil kvinder i gennemsnit miste 4.256 euro i løn
  • Kvinder vil miste mellem 1.872 og 36.334 euro, hvis regeringerne venter med at omsætte direktivet til 2026
  • Kvinder i Østrig, Danmark og Tyskland vil miste mest, hvis kønsforskellen i løn fortsætter

Generalsekretær Esther Lynch fra ETUC udtalte: “Kvindelige arbejdstagere har ventet for længe på, at løftet om lige løn bliver til virkelighed. For at opnå dette er det nødvendigt at sikre, at alle brikkerne i ligestillingspuslespillet om ligeløn kommer på plads.

Det kræver både stærk lovgivning og stærke fagforeninger, der kan implementere det på arbejdspladserne. Som Europas vedvarende kønsforskel i løn viser, duer det ikke at have det ene uden det andet.

Sammen med kommissionsformanden har vi sendt en stærk besked om, at tiden er løbet ud for ulige løn.”

SE VIDEO: Her præsenteres video med ETUCs resultater de seneste 50 år!

Under sin tale på ETUC’s kongres i Berlin i dag sagde formanden for Europa-Kommissionen, Ursula von der Leyen: “Det er på høje tid, at arbejde lønner sig. Og arbejde skal lønne sig for alle: både mænd og kvinder.

Der er ikke et eneste argument for, at en kvinde skal have lavere løn end en mand for samme type arbejde. Ikke et eneste argument, ikke et eneste. Derfor har vi nu en direktiv om løntransparens. Det er en grundlæggende lighedsprincip, der endelig er blevet lovbestemt”.

EU

Ulighed
Ulighed
Ulighed
Vi skal styrke den sociale dialog og lade arbejdsmarkedets parter løse udfordringerne på arbejdsmarkedet.
tilbagetrækning
tilbagetrækning
tilbagetrækning
Ny aftale sikrer bedre vilkår for kommunalt ansatte på lossepladserne, heriblandt tidligere pension. Aftalen skal også skabe bedre arbejdsmiljø.
dyre boliger
dyre boliger
dyre boliger
I onsdags offentliggjorde Kommissionen deres årlige forårspakke for det europæiske semester. Forårspakken indeholder bl.a. henstillinger til medlemslandenes nationale reform- eller konvergensprogrammer.
socialt søjle
socialt søjle
socialt søjle
Det sociale møde i Porto den 26.-27. maj 2023: Det er en kerneopgave for EU at sikre et mere socialt Europa. Det næste vigtige politiske skridt skal tages på det sociale møde i Porto i denne uge.
FAIR AFTALE
FAIR AFTALE
FAIR AFTALE
Vi skal stå sammen i Europa, og det europæiske faglige fællesskab er også vigtigt for danske lønmodtagere. Det var budskabet fra fungerende formand for FH, Morten Skov Christiansen, som deltog i denne uges kongres for den europæiske fagbevægelse, European Trade Union Confederation (ETUC).
Ligestilling
Ligestilling
Ligestilling
Mere end 45 år efter at EU gjorde lige løn til lov, har formanden for Europa-Kommissionen, Ursula von der Leyen, i dag taget initiativ til at sikre, at det endelig bliver en realitet for kvindelige arbejdstagere.
ETUC
ETUC
ETUC
Vi skal stå sammen i Europa, og det europæiske faglige fællesskab er også vigtigt for danske lønmodtagere. Det var budskabet fra fungerende formand for FH, Morten Skov Christiansen, som deltog i denne uges kongres for den europæiske fagbevægelse, European Trade Union Confederation (ETUC).