Formand von der Leyen talte på ETUC-kongressen i Berlin, hvor over halvdelen af deltagerne er kvinder. Forinden havde Generalsekretæren for ETUC, Esther Lynch, opfordret til fuld og hurtig implementering af direktivet om løntransparens på nationalt niveau.

Direktivet omfatter et forbud mod de klausuler, der har tilladt ulige løn at fortsætte, samt foranstaltninger, der styrker fagforeningerne i kampen mod løndiskrimination gennem kollektive overenskomster med arbejdsgiverne.

Der er ikke et eneste argument for, at en kvinde skal have lavere løn end en mand for samme type arbejde.

Ursula von der Leyen

Efter sin tale sluttede formand von der Leyen sig til generalsekretær Esther Lynch på scenen for symbolisk at tilføje disse manglende brikker til ligestillingspuslespillet om ligeløn.

En analyse foretaget af ETUC’s forskningscenter, Den Europæiske Faglige Institut, viser, at hvis kønsforskellen i løn fortsætter på det nuværende niveau bliver følgende en realitet:

  • Hvert år uden handling vil kvinder i gennemsnit miste 4.256 euro i løn
  • Kvinder vil miste mellem 1.872 og 36.334 euro, hvis regeringerne venter med at omsætte direktivet til 2026
  • Kvinder i Østrig, Danmark og Tyskland vil miste mest, hvis kønsforskellen i løn fortsætter

Generalsekretær Esther Lynch fra ETUC udtalte: “Kvindelige arbejdstagere har ventet for længe på, at løftet om lige løn bliver til virkelighed. For at opnå dette er det nødvendigt at sikre, at alle brikkerne i ligestillingspuslespillet om ligeløn kommer på plads.

Det kræver både stærk lovgivning og stærke fagforeninger, der kan implementere det på arbejdspladserne. Som Europas vedvarende kønsforskel i løn viser, duer det ikke at have det ene uden det andet.

Sammen med kommissionsformanden har vi sendt en stærk besked om, at tiden er løbet ud for ulige løn.”

SE VIDEO: Her præsenteres video med ETUCs resultater de seneste 50 år!

Under sin tale på ETUC’s kongres i Berlin i dag sagde formanden for Europa-Kommissionen, Ursula von der Leyen: “Det er på høje tid, at arbejde lønner sig. Og arbejde skal lønne sig for alle: både mænd og kvinder.

Der er ikke et eneste argument for, at en kvinde skal have lavere løn end en mand for samme type arbejde. Ikke et eneste argument, ikke et eneste. Derfor har vi nu en direktiv om løntransparens. Det er en grundlæggende lighedsprincip, der endelig er blevet lovbestemt”.