”Jeg fornemmer, at forslaget ikke har opbakning fra alle”.

Sådan sagde statsminister Mette Frederiksen i sin nytårstale om sin plan om at tage en fridag fra danskerne. Og i en sag, hvor regeringen ellers har gjort og sagt meget forkert, må man give hende ret i netop det udsagn.

Nu har Epinion sat tal på det i en undersøgelse lavet på vegne af Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), og her svarer hele 75 procent af de adspurgte, at de er imod forslaget. Kun 17 procent støtter det.

Regeringen skal repræsentere befolkningen, men det gør den ikke i den her sag.

Lizette Risgaard

”Regeringen skal repræsentere befolkningen, men det gør den ikke i den her sag. At den stædigt fastholder det her pilskæve og ekstremt upopulære forslag, der endda er et angreb på vores aftalemodel, forstår jeg simpelthen ikke,” understreger FH-formand Lizette Risgaard.

Alle grupper er imod

Utilfredsheden med forslaget fordeler sig jævnt over alle skel. Danskere i alle aldre og i alle typer af beskæftigelse er imod forslaget. Det gælder også politiske tilhørsforhold, hvor både regeringens og oppositionens vælgere vil bevare store bededag.

Således svarer 72 procent af dem, der stemte på Socialdemokratiet ved valget i november, at de ikke støtter forslaget. Det gælder henholdsvis 61 og 65 procent af Moderaternes og Venstres vælgere.

”Selv når regeringen kigger mod sit eget bagland, er der langt imellem støtterne. Det må da give stof til eftertanke,” siger Lizette Risgaard.

Endnu mindre bliver opbakningen, når man spørger til vigtigheden af den danske model. Således mener kun 10 procent af de adspurgte, at regeringen bør fjerne fri- og helligdage uden at inddrage arbejdsmarkedets parter.

”Jeg vil gerne kvittere for den tillid og støtte, danskerne viser til os og den danske model med de her besvarelser. Det er så godt, at danskerne ved, hvor afgørende det er for vores arbejdsmarked, at arbejdsgivere og lønmodtagere har frie hænder til at styre arbejdstiden. Man kan jo undre sig over, at det åbenbart kun er politikerne i regeringspartierne, der ikke forstår det,” siger Lizette Risgaard.

Underskriftindsamling slår rekorder

Målingen er ikke den første indikation på den store folkelige modstand mod forslaget. En underskriftsindsamling fra fagbevægelsen har på kort tid slået alle rekorder og har i skrivende stund omkring 360.000 underskrifter. Alle kan stadig skrive under på www.bevarstorebededag.dk.

”Det er så stærkt med den store opbakning, og jeg kan kun på det varmeste anbefale, at alle går ind og skriver under. Jeg er ikke i tvivl om, at politikerne holder øje med det, og jo højere vi kommer op, jo bedre er muligheden for, at politikerne forstår, at der skal findes andre løsninger,” understreger Lizette Risgaard.

Desuden planlægger en samlet fagbevægelse en demonstration 5. februar på Christiansborg Slotsplads for at råbe politikerne op.

”Der er masser af muligheder for at give sin utilfredshed til kende, og det håber jeg, at flest muligt vil gøre. Vi SKAL redde store bededag,” siger Lizette Risgaard.