I denne uge stemplede regeringen ind i EU-debatten med den nye udenrigs- og sikkerhedspolitiske strategi, hvor de satte en tyk streg under, at EU er Danmarks vigtigste udenrigspolitiske platform og samhandelspartner.
Det blev slået fast, at Danmark hører til i kernen af EU-samarbejdet, hvis vi skal fremme danske interesser og værdier. Samtidig slås det fast, at Danmark har meget at bidrage med i arbejdet for at levere løsninger på fremtidens udfordringer.
Men er der bred enighed om denne linje?
Den debat tog jeg med Pernille Knudsen, DA, Jens Joel, S, Kim Valentin, V, og Rasmus Nordqvist, SF, i denne uge.
De tre sidstnævnte er foruden Eva Kjer Hansen, V, Folketingets repræsentanter i dialogprojektet ”Konferencen om Europas fremtid”, som afvikles i EU netop nu.
Målet med konferencen er at opstille en række visioner, der skal udstikke kursen for EU samarbejdet fremadrettet.
Jeg er optimistisk
Jeg må sige, at jeg efter vores debat er optimistisk. Det virker som om, vi ser ret ens på vigtigheden af EU-samarbejdet og en aktiv dansk deltagelse heri.
Selvfølgelig er vi ikke enige om alle ting, men hvis vi kigger på hovedlinjerne, så ser vi faktisk de samme udfordringer og muligheder i et stærkt EU-samarbejde.
For Fagbevægelsens Hovedorganisation er det dog helt afgørende at få tydeliggjort, hvad det europæiske arbejde skal og kan levere løsninger på, og hvad de enkelte medlemsstater selv skal stå for.
Et ordentligt arbejdsmarked med mobilitet og fleksibilitet hænger sammen med et ordentligt velfærdssystem og her bør man ikke kunne sende ansvaret for løsningen videre til Bruxelles og dermed fralægge sig ansvaret.
Målet er et fair, trygt og grønt EU
Nu venter vi på den europapoliske aftale, som Folketinget skal have vedtaget, og som Jeppe Kofod også i den nye udenrigs- og sikkerhedspolitiske strategi indikerer, snart er på trapperne.
For os bliver det afgørende, at vi får et mere fair EU, der sikrer stabilitet og tryghed, og som er til gavn for danske lønmodtagere. Derudover skal respekten for ordnede løn- og arbejdsvilkår og for nationale arbejdsmarkedsmodeller sikres.
Og ikke mindst skal vejen mod et grønt og digitalt Europa være socialt retfærdig, så vi sikre opbakning til det europæiske projekt og undgår at gule veste spreder sig rundt omkring i Europa.