Når den danske arbejderbevægelse fejrer sin 150-års fødselsdag den 15. oktober med faner, fest og farver, er det ikke kun med kik gennem bagruden til fortidens store og afgørende kampe.

Der er stadig mange, som bliver snydt eller slidt på deres arbejde. Uligheden stiger. Der er i dag – ligesom for 150 år siden – brug for, at arbejderne står sammen i stærke fællesskaber

LIzette RISGAARD

Udsynet gennem forruden er mindst lige så vigtigt, for arbejderbevægelsen er et fællesskab, der har udviklet sig gennem 150 år til den nuværende position som hjørnesten i vores velfærdssamfund og arbejdsmarked.

Det pointerer formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation, Lizette Risgaard.

Tag på rundtur i historien & test din viden

Tag med på en historisk tur på ni kapitler – læs om milepæle i fagbevægelsens historie fra sidst i 1800-tallet frem til i dag.

TEMA: FHs tema om fagbevægelsens historie

QUIZ: Test din viden i FHs historiske quiz

PORTRÆTTER: Fællesskabets stærke individer

”Mange tænker måske ikke over det i det daglige, men det er på grund af den stærke arbejderbevægelse, at vi har et arbejdsmarked, hvor de fleste får en ordentlig løn og har rettigheder som ferie, pension, barsel, løn under sygdom og meget andet – langt bedre end de fleste andre steder i verden.”

Men der er fortsat nok at kæmpe for, understreger Lizette Risgaard.

”Der er stadig alt for mange, som ikke arbejder et sted med overenskomst. Der er mange, som bliver snydt, og andre igen bliver nedslidt på deres arbejde. Uligheden stiger desværre.

Der er klimakrise og en teknologisk udvikling i højere tempo end nogensinde før. Der er i dag – ligesom for 150 år siden – brug for, at arbejderne står sammen i stærke fællesskaber”, siger FH-formanden.

Faneoptog, sang og suppekøkken

Den fælles fejring af fødselsdagsfesten den 15. oktober starter med et optog med de historiske røde faner. FH-fagbevægelsen mødes i Faksegade kl. 14 og går mod Rømersgade tæt på Nørreport, hvor resten af festlighederne foregår.

I Rømersgade, hvor Arbejdermuseet har adresse, vil der være sang og musik, suppekøkken og faneallé og historisk udstilling i hele gaden.

På stiftelsesdagen er det også Kulturnat, hvor Arbejdermuseet som sædvanligt slå dørene op for en lang række særlige aktiviteter og udstillinger. Dermed fejres 150 års-dagen i et samarbejde mellem Fagbevægelsens Hovedorganisation og Arbejdermuseet.

Program 15. oktober

14.00: FH’s formand Lizette Risgaard, holder tale i Faksegade 8. Alle er velkomne!

15.00: Optog med de historiske røde faner afgår fra Faksegade mod Arbejdermuseet i Rømersgade.

15.30: Optoget ankommer til Rømersgade, som er pyntet op og lukket af for trafik hele dagen.

16.00: Arbejdermuseets kor og duoen Strejkedrengene underholder i Rømersgade. Suppekøkken for de sultne.

17.30: Børn kan tyvstarte på Kulturnatten med faneværksted og rettighedsquiz i Arbejdermuseet.

18.15: Arbejdermuseet slår dørene op til Kulturnatten for alle. Se bl.a. den skinnende, nyrestaurerede festsal, oplev Slaget på Fælleden som lyd- og lysshow, syng med på Arbejdersangbogens klassikere, broder paroler i korssting og hør museets eksperter fortælle om deres yndlingshistorier fra arbejderhistorien.

Tilmeld dig event på Facebook

Sådan blev Fagbevægelsens Hovedorganisation til

Tag med på en historisk tur på ni kapitler – læs om milepæle i fagbevægelsens historie fra sidst i 1800-tallet frem til i dag. Dyk fx ned i de første store sejre: 8-timers arbejdsdag og ferie med løn. Eller læs om fagbevægelsen under krigen eller fusionen mellem FTF og LO.