Direktøren for SMV-Danmark, Jakob Brandt, udtaler i Berlingske i lørdags (2/1), at det er uretfærdigt, at lønmodtagerne i Danmark er ”fuldstændig uberørte” af corona-krisen!

Læs hele Jacob Brandts udtalelse til Berlingske

Det var lige før, jeg faldt ned af stolen – påstanden er jo helt på månen. 

Titusindvis har mistet deres job

For coronaen har som bekendt kostet titusindvis af lønmodtagere jobbet, og mange kommer ikke tilbage til deres arbejdsplads, for jobbet er simpelthen forsvundet. Som statsministeren påpegede i sin nytårstale, er det gået særligt udover ufaglærte, der i forvejen er blandt de mest udsatte på vores arbejdsmarked.

Jeg ved ikke, hvordan Jakob Brandt forestiller sig, at familier, hvor en eller begge forsørgere mister deres arbejde, skulle være ”fuldstændig uberørte” af krisen.

Lizette Risgaard

Jeg ved ikke, hvordan Jakob Brandt forestiller sig, at familier, hvor en eller begge forsørgere mister deres arbejde, skulle være ”fuldstændig uberørte” af krisen. Selvom du står i a-kasse og dermed er berettiget til dagpenge, dækker de som følge af mange års dagpengeforringelser kun 46 procent af gennemsnitslønnen i industrien!

Vi har sikret tusindvis af virksomheder 

Jeg har meget stor sympati for de mange indehavere af små og mellemstore virksomheder, som ganske uforskyldt har lidt voldsomme økonomiske tab under pandemien.

Det er en meget ulykkelig situation, og det er jo også derfor, der er brugt mange hundrede milliarder kroner på hjælpepakker og lønkompensationsordninger.

Ordningerne har sikret både virksomheder og arbejdspladser under coronaen, og vi har da også – nok overraskende for mange – set et markant færre antal konkurser blandt virksomheder end tidligere år, fordi hjælpepakkerne har holdt hånden under virksomheder, der også uden corona havde været lukningstruede.

Når virksomhedsindehavere for manges vedkommende lige nu oplever, at al opsparing er brugt, ja, så er den anden side af medaljen jo, at virksomhedsejerne alene har magten til at disponere over et eventuelt overskud i opgangstider.

Lizette Risgaard

Men det har været det eneste rigtige at gøre i denne exceptionelle situation – og husk lige på, at lønmodtagerne selvfølgelig har været med til at finansiere det hele via skatten, for lønmodtagernes skattebetalinger forbliver trods alt statens største indtægtskilde!

Hvad vil Jakob Brandt tilbyde lønmodtagerne? 

Når virksomhedsindehavere for manges vedkommende lige nu oplever, som Jakob Brandt siger, at al opsparing er brugt, og at der er gnavet helt ind til knoglen, ja, så er den anden side af medaljen jo, at virksomhedsejerne alene har magten til at disponere over et eventuelt overskud i opgangstider.

Hvis Brandt ønsker, at lønmodtagerne skal tage et større ansvar for den enkelte virksomheds økonomiske udfordringer i en krisetid – vel og mærke oveni den hjælp, som arbejdsmarkedets parter og politikerne er blevet enige om – så får jeg lyst til at spørge Jakob Brandt, hvad han foreslår at tilbyde lønmodtagerne til gengæld? Mulighed for indflydelse på og medejerskab af virksomhederne, måske? Jeg venter i spænding på at høre forslagene, men jeg tror desværre ikke der er grund til at skrue forventningerne for højt op.

Til gengæld ville det klæde Jakob Brandt at bakke op om de hjælpeforanstaltninger vi i fællesskab – regering, arbejdsgiverorganisationer og fagbevægelse – har aftalt.

Nævn mig et sted der er bedre

Vi lever i et samfund, der bygger på fællesskab, og derfor er det ved fælles hjælp lykkedes at holde et meget stort antal virksomheder kørende på trods af krisen. At påstå at lønmodtagerne er uberørte af corona-krisen er decideret bizart. 

Jeg vil anbefale Jakob Brandt at løfte blikket ud i verden og spørge sig selv, hvor han hellere ville drive virksomhed under coronaen? Jeg tvivler på, der findes et bedre sted end her i Danmark, hvor vi har demonstreret at kriser kan løses af vores stærke fællesskab.

Indlæg bragt i Berlingske 05.01.20