Hvad gør virksomheder, medarbejdere og arbejdsløse, når økonomiske kriser rammer os?
De ser alle mod staten for hjælp. Med rette! Se bare finanskrisen og nu coronakrisen.
Politikerne pumper flere hundrede milliarder kroner ud for at redde virksomheder og arbejdspladser. Med stor succes indtil videre. Men det kan kun lade sig gøre, fordi vi er mange, som bidrager gennem skattebilletten.
Desværre findes der virksomheder, som gør ALT hvad de kan for at undgå at betale skat i Danmark… Det holder ikke!
Lizette Risgaard
Undgår at betale skat
Det som får mig op af stolen er, at der desværre findes virksomheder, som – helt lovligt – gør ALT hvad de kan for at undgå at betale skat i Danmark ved at rykke rundt på pengene mellem lande og gennem datterselskaber i udlandet.
Samtidig med at de selvsamme virksomheder står med hatten i hånden for at gøre brug af fællesskabets skattepenge. Penge som lønmodtagerne og solidariske virksomheder har skabt og skrabet sammen.
Penge, der kunne bruges på bedre normeringer til vores børn i vuggestuerne og børnehaverne. Flere varme hænder til vores ældre på plejehjemmene. Og til flere sygeplejersker rundt om på hospitalsgangene.
Det holder ikke! Det SKAL stoppe og det kan kun gå for langsomt.
Misbruger globaliseringen
Og det samme gælder de virksomheder, der misbruger globalisering til at snyde med skattebilletten.
Spørgsmålet er hvordan? Det har vi i fagbevægelsen et par bud på.
For det første bør regeringen opruste arbejdet for at få EU og OECD til at opdatere deres skatteregler.
Sig mig er det ikke rimeligt, at virksomhederne betaler deres skat i de lande, hvor de tjener deres penge? Er det ikke fair at kræve, at EU samler alle muskler i kampen mod skattetænkning og skattely?
Pisk og kølle fra EU
Det andet som EU bør gøre, er at hive pisk og kølle frem overfor skattelylande.
EU er verdens største marked og økonomi. Det kan ikke passe, at vi finder os i at blive kørt rundt af små lande, som snyder vores fællesskab med lyssky datterselskaber? No way! EU bør skrue bissen på. Det kan Danmark meget vel foreslå ved næste EU-topmøde.
For det tredje skal vi have langt mere transparens i virksomhedernes økonomi. I dag er det for nemt at rykke pengene rundt mellem EU-lande for at forvirre nationernes skattemyndigheder. Vi skal have nemmere adgang til virksomhedernes skattepapirer i alle medlemsstater.
International skattekontrol
Et sidste punkt handler om myndighedernes kapacitet til at opdage svindel. Det er vigtigt, for ellers aner vi ikke, hvilke virksomheder der opererer på grænsen eller over grænsen af vores lovgivning.
Vi bør derfor investere mere i vores internationale skattekontrol. Det handler om at hyre medarbejdere i kød og blod, som kritisk går i kødet på skattesvindlere.
Der skal helt nye skatteboller på suppen. Det er kun fair overfor os lønmodtagere og for de retskafne virksomheder, som i dag bidrager til fællesskabet.
Lizette Risgaard
Pengene er godt givet ud. Se bare på arbejdet med at opspore svindlerne fra Panama-papers. Indtil videre har staten sendt regninger af sted for over 700 millioner kroner. Mere af det, tak!
For at sige det som det er: der skal helt nye skatteboller på suppen. Det er kun fair overfor os lønmodtagere og for de retskafne virksomheder, som i dag bidrager til fællesskabet.
Indlæg bragt i Avisen Danmark 19.07.20