Som skyggeordfører for en ny egen-initiativ rapport om working poor, er Marianne Vind dykket ned i nogle af de årsager, der skaber working-poor for at få udryddet problemet med, at arbejdstagere har svært ved at opretholde en anstændig løn, det er muligt at leve af.

Det kan ikke være rigtigt, at arbejdstagere aldrig kan være sikre på, hvor mange arbejdstimer, de har og dermed heller ikke kan være sikre på deres løn.

Marianne Vind

– Der er et stigende antal af dem, der går på arbejde, der simpelthen ikke tjener nok til at kunne opretholde en anstændig levestandard, og det er der flere årsager til, mener Marianne Vind, som er begyndt at udarbejde et udkast til det, hun selv kalder en working poor-pakke.

En af de ting, der skal gøres op med er nultime-kontrakter.

Usikkerhed om løn og arbejdstid

– Det kan ikke være rigtigt, at arbejdstagere aldrig kan være sikre på, hvor mange arbejdstimer, de har og dermed heller ikke kan være sikre på deres løn. Det betyder også, at de ikke kan tage et lån i banken, fordi de reelt ikke har en fast indkomst, siger hun.

Nultimekontrakter betyder, at arbejdstagerne faktisk er ansatte og dermed skal stå til rådighed, når der er brug for dem.

– Det kan sammenlignes med at være tilkaldevikar, og det kan jeg sagtens se, at nogle arbejdspladser kan have behov for at gøre brug af i et begrænset omfang.

Og det kan også være fint nok som et studiejob eksempelvis. Men det bør ikke være en decideret forretningsstrategi for virksomheder, som det er nogle steder både i det offentlige og i det private erhvervsliv rundt om i Europa, og det er også en udvikling, der kan ses i Danmark, siger Marianne Vind.

Pligter uden rettigheder

Hun vil nu kigge på, hvordan antallet af nultimekontrakter kan reduceres.

– Nogle af de her kontrakter er med til at gøre arbejdstagere, der reelt burde være ansatte til ”falske selvstændige”. Så det er et sted, hvor vi kan tage fat og få løst en del af problemet via den vej.

Kontrakterne indeholder ofte en lang række forpligtelser, som arbejdstageren skal leve op til – ligesom i et almindeligt ansættelsesforhold, men samtidig følger der slet ingen rettigheder med. Og det skal der selvfølgelig, siger hun.

Derfor kigger Marianne Vind også på reglerne for europæiske samarbejdsudvalg, uddannelse og løngennemsigtighed.

– Det er nogle af de ting, vi i Danmark ved, har en positiv afsmitning på lønforhold, og derfor kan det også være med til at bekæmpe udbredelsen af working poor, siger hun.