”Det er godt, at den ny kommission trykker på speederen til den grønne omstilling i dag. Det er ikke kun godt for klimaet, men det er også godt for fremtidens arbejdspladser.

Hvis den her plan bliver omsat til virkelighed, vil vi se tusindvis af nye, grønne job. Og mange af dem vil opstå i danske virksomheder, der skal levere vindmøller, varmepumper og termostater til vores europæiske naboer”, siger Lizette Risgaard.

Det kan ikke understreges nok, hvor vigtigt det er med fokus på en retfærdig grøn omstilling.

Lizette Risgaard

Grønne forsknings-missioner for flere milliarder

Den ny plan lægger bl.a. op til øgede målsætninger om vedvarende energi, energieffektivitet, grøn finansiering og en grøn erhvervspolitik.

”Hvis vi skal i mål med den grønne omstilling, handler det om at udvikle ikke afvikle vores industri.

Det kræver vi har nogle konkrete missioner, hvis vi skal undgå klimakatastrofer, alt imens vi skaber gode arbejdspladser og god velfærd.

Derfor er det godt, at kommissionen nu tager handsken op og foreslår, at vi går mere aktivt til værks. Grønne forsknings-missioner for flere milliarder og en ny erhvervspolitisk strategi. Det er positivt, for klimaet kan ikke vente, og vi skal have del i fremtidens grønne job, der også skal være gode job”.

Derfor er det godt, at kommissionen nu tager handsken op og foreslår, at vi går mere aktivt til værks. Grønne forsknings-missioner for flere milliarder og en ny erhvervspolitisk strategi. Det er positivt, for klimaet kan ikke vente, og vi skal have del i fremtidens grønne job”.

Planen indebærer også en fond for en retfærdig omstilling, en ”Just Transition Fund”.

Fond for retfærdig omstilling

”Det kan ikke understreges nok, hvor vigtigt det er med fokus på en retfærdig grøn omstilling. Det skal være lettere at få nye kompetencer eller helt skifte job, hvis ens branche står over for en særlig stor omstilling.

Og der skal være et sikkerhedsnet til at gribe dem, som man ikke tidsnok får hjulpet videre til andre job. Ansvaret ligger selvfølgeligt primært hos medlemsstaterne, men hvis EU kan understøtte arbejdet og sikre inddragelse af arbejdsmarkedets parter, så er det positivt.

Nu vil vi dykke ned i de nærmere detaljer i forslaget, men jeg vil gerne rose, at man husker fokus på socialt retfærdig omstilling”, siger Lizette Risgaard.