– Jeg kan slet ikke se, at det skulle være fordummende for en debat at bruge fakta. Og fakta er, at uligheden er et problem i Danmark. Det kan man ikke tale sig ud af ved at henvise til, at der bliver skabt flere job.

Formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation Lizette Risgaard ryster på hovedet over, at beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) i dag i Berlingske kalder debatten om stigende ulighed og fattigdom for en pseudo-diskussion.

De penge, som regeringen får ved nedskæringer, bruger de på at gøre det billigere at eje lystyacht, købe luksusbiler eller købe luksussommerhuse. 

LIZETTE RISGAARD, FORMAND FOR FAGBEVÆGELSENS HOVEDORGANISATION

– I fagbevægelsen glæder vi os også over, at der kommer flere i job. Så den glæde deler vi med Troels Lund Poulsen, siger hun og anerkender, at der er gang i hjulene og skabes titusindvis af nye arbejdspladser.

– Vi ser det heller ikke som et problem, at de rigeste bliver rigere. Men i dag bliver de rigeste rigere og de fattigste meget fattigere, samtidig med at regeringen skærer på uddannelser, i vores sikkerhedsnet og i den aktive indsats for at få folk i job, fastslår hun.

– De penge, som regeringen får ved nedskæringer, bruger de på at gøre det billigere at eje lystyacht, købe luksusbiler eller købe luksussommerhuse. Det er pilskævt og skaber ulighed og utryghed, fastslår hun. 

Ulighed truer tilliden

FH-formanden peger på, at 164.000 flere private job ikke ændrer på, at der er skåret på for eksempel uddannelse. 

– Uligheden stiger på grund af en række politiske valg, og den udvikling vil jeg advare imod. Jeg vil gerne have, at vi fortsat kan opbygge tillid til hinanden i stedet for at true tilliden, sådan som det sker i dag. 

Troels Lund Poulsen har været ude at rose dansk fagbevægelse og den danske model for at bidrage til sammenhængskraft i Danmark. Overrasker det dig, at han nu angriber dig for at føre en forfejlet pseudo-debat om ulighed?

– Regeringen skal jo gøre sig bemærket her op til et folketingsvalg. Men det er vigtigt for mig som lønmodtagernes stemme at slå fast, at vi ikke må sætte sammenhængskraften over styr ved at lade uligheden stige. Og her ser Troels Lund Poulsen og jeg forskelligt på, hvad der skaber velstand og udvikling i Danmark.

Er Troels Lund Poulsen da med til at sætte sammenhængskraften over styr i Danmark?

Uligheden undergraver fællesskabet

– Det som regeringen jo gør er at skære i sikkerhedsnettet, uddannelser og den aktive indsats for at få ledige i job. Det er ikke Troels Lund Poulsen alene men regeringens politik. Det er pilskævt og skaber ulighed og utryghed og undergraver vores store fællesskab.    

– Det kan ikke nytte noget, at man bare lukker øjnene for, at vi økonomisk og geografisk får større afstande, siger hun. 

Fagbevægelsens Hovedorganisation har foreslået et ulighedsstop, og selvom beskæftigelsesministeren kalder forslaget for en pseudodiskussion, der ikke giver mening, bedyrer hun, at det sidste ord ikke er sagt i den sag. 

Ulighed bliver en af FHs mærkesager op til det kommende folketingsvalg. 

Interviewet er bragt på avisen.dk 28. januar 2019