For syvende år i træk samles mere end 1.000 af velfærdens frontløbere til Velfærdens Innovationsdag i Øksnehallen i København. Den 28. januar vil de mødes og dele løsninger, erfaringer og idéer til, hvordan velfærden kan udvikles til gavn for borgerne. I alt præsenteres 50 konkrete løsninger, som viser hvordan forandringerne sker i praksis rundt omkring i landet.
FTF er vært for en af de mange workshops på dagen: "Professionel og faglig ledelse – to sider af samme sag?" Her vil et ekspertpanel diskutere, hvordan den nye fagprofessionelle frontlinjeleder navigerer i en virkelighed, hvor politikerne stiller krav om nye løsninger, der tager udgangspunkt i borgerne.
Panelet består af formænd for fire af lederforeningerne i FTF’s medlemsorganisationer og ledes af Søren Voxted, lektor ved SDU, institut for Ledelse og Virksomhedsstrategi.
Fagligheden er lederens ansvar
Søren Voxted, der har skrevet flere bøger om ledelse, peger på, at det er frontlinjeledernes ansvar og opgave, at de ansatte evner og er motiveret for til at udøve en faglighed der indfrier målene. I sidste ende er det så de ansattes evne til at indfri kerneopgaven, der er udslagsgivende for, at politikernes planer, mål og visioner lykkedes ude i virkeligheden. Men det er mellemledernes ansvar at sikre fagligheden.
Derfor er det et paradoks, at faglig ledelse er en disciplin, der delegeres til de ansatte gennem betegnelser som ‘selvledelse’, ‘medledelse’ og ‘teamorganisering’, påpeger han.
På FTF’s ledersession lægger Søren Voxsted op til en diskussion af hvorvidt faglig ledelse udført af faglige ledere udgør en forudsætning for udvikling i den offentlige sektor.
Velfærdens Innovationsdag sætter også fokus på aktuelle områder, som fylder i Velfærds Danmark lige nu, fx integration af nye flygtninge i lokalsamfundene, aktivering af ledige og jobskabelse.