”Krisen er ovre – opsvinget er på vej!” Sådan lød det fra samtlige deltagere til LO og FTF’s fælles debatarrangement: ’Skal vi investere eller beskære for at skabe job?’ Arrangementet var det første ud af en række fælles arrangementer, som LO og FTF holder i Folkets Hus – Det gamle posthus – på årets folkemøde på Bornholm. Udover formand for FTF, Bente Sorgenfrey, og formand for LO, Harald Børsting, deltog Jørn Neergaard Larsen fra DA og økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard.
Arrangementet udviklede sig hurtigt til en debat om arbejdskraft – ikke mindst om, hvordan vi sikrer match mellem arbejdskraftens kompetencer og virksomhedernes efterspørgsel. For uddanner vi nok til at opretholde vores velfærdssamfund? Tager de unge de uddannelser, som samfundet har brug for? Og hvor meget arbejdskraft har vi behov for at importere?

Både Bente Sorgenfrey og Harald Børsting opfordrede Morten Østergaard til at se nærmere på flere af forslagene fra LO og FTF’s fælles kampagne ’Sammen skaber vi værdi’. Bl.a. er der behov for en lempelse af planloven, for investeringer i infrastruktur og lempelser af budgetloven, så kommunerne tør bruge flere penge.
Bente Sorgenfrey lagde også vægt på, at der er mange penge at hente ved at forbedre det psykiske arbejdsmiljø og ved at investere i en mere effektiv skatteinddragelse.
”I valgkampen diskuterer vi, hvordan vi vil bruge 3-4 milliarder kroner, men ved at forbedre arbejdsmiljøet kan vi hente milliarder, og der er også mange penge at hente ved at ansætte flere i SKAT, så vi får en mere effektiv skatteinddrivelse,” sagde Bente Sorgenfrey.

DA: Ikke det rette match mellem ledige og virksomheder
Direktør for DA, Jørn Neergaard Larsen understregede, at uddannelsessystemet skal ændres – hvis danskere – og ikke kun udlændige skal finde job.
”Som det er nu, kan virksomhederne ikke skaffe den arbejdskraft, de har brug for herhjemme. Vores samfund er fuldstændigt afhængigt af udenlandsk arbejdskraft – og det vil det også være i fremtiden – selvom vi laver uddannelsesreformer,” sagde Jørn Neergaard Larsen.
Han så også gerne, at afstanden mellem at være i arbejde og på offentlig forsørgelse blev større.
”Jeg er ikke i tvivl om, at den korte afstand mellem overførselsindkomst og løn er en af grundene til, at så mange er på passiv forsørgelse. De unge må ikke klientgøres. Alt for mange unge får enten ikke en uddannelse eller uddanner sig forkert,” sagde han.
Herudover var han ærgerlig over, at de indslusningsordninger, som arbejdsmarkedets parter har forhandlet, ikke bliver brugt.
”Man kan ikke sulte folk i arbejde”
Harald Børsting og Bente Sorgenfrey var enige med Jørn Neergaard i vigtigheden af, at flere får en uddannelse, og at de ledige får de kompetencer, som arbejdsgiverne efterspørger. Men de var uenige i vejen dertil.
”Arbejdsgiverne efterspørger grundæggende ikke billigere arbejdskraft men kvalificeret arbejdskraft. Det skal vi være opmærksomme på. Problemet er derfor ikke for høje offentlige ydelser, men at de job, der udbydes, ikke altid passer til de kompetencer de ledige har,” sagde Harald Børsting.
”Jeg abonnerer ikke på det synspunkt, at man kan sulte folk i arbejde. Det kan betale sig at arbejde i Danmark. Vejen til at få flere i arbejde er ikke at skrue de offentlige ydelser ned – det er ikke anstændigt. Det handler i stedet om at skabe flere arbejdspladser – herunder socialøkonomiske virksomheder,” sagde han.
Bente Sorgenfrey pegede også på, at en vigtig måde til at sikre kvalificeret arbejdskraft er jobrettet uddannelse.
”Mange ledige behøver en mere håndholdt indsats for at komme i arbejde, end den de er blevet tilbudt. Hvis flere ledige skal i job, kræver det derfor, at de får noget jobrettet uddannelse, så de f.eks. kan komme til at arbejde i en lidt anden branche end den, de har erfaring med,” sagde Bente Sorgenfrey.
Økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard gav også udtryk for, at uddannelse er essentiel for at sikre fremtidens velfærd.
”Den offentlige sektor er helt essentiel for, at vi kan bevare det begyndende opsving – at folk kan få den uddannelse, der er brug for. Det bliver der ikke diskuteret nok i valgkampen. Det er helt essentielt for, at vi kan opretholde den velfærd, vi er vant til,” sagde Morten Østergaard.