Tillidsreformen består af syv principper for samarbejdet mellem politikere, ledere og medarbejdere om fornyelse af den offentlige sektor.  Aftalen er lavet mellem regeringen og arbejdsmarkedets parter i den offentlige sektor, og nu er opgaven at omsætte principperne til praksis. Den opgave tog en række politisk valgte og ansatte i FTF’s medlemsorganisationer fat på, da FTF for nylig holdt en temadag om netop tillidsreformen. Der var repræsentanter fra Dansk Sygeplejerråd, Dansk Socialrådgiverforening, BUPL, Dansk Told & Skatteforbund og andre FTF-organisationer.
Ph.d-stipendiat ved CBS og ekspert i offentlig styring Leon Lerborg var oplægsholder på temadagen. Han peger på, at tillidsreformen er en mulighed for, at medarbejdere i den offentlige sektor i højere grad får indflydelse på udviklingen af arbejdspladserne og dermed også den kvalitet, borgerne møder.
”De syv principper er ikke grundigt beskrevet, men blot overskrifter, og det kan der være fordele og ulemper ved. Det er dog især en fordel, fordi der ikke er nogen facitliste for, hvad man skal mene eller gøre. Der lægges virkeligt op til en åben dialog om de store emner om evidens, tillid, målstyring, dokumentation og så videre”, siger Leon Lerborg.
Principperne kan bruges i det lokale arbejde
På dagen gennemgik deltagerne tillidsreformens syv principper ét for ét. Og efter at have deltaget på temadagen er det er også sådan, konsulent i Sundhedskartellet Hans Jessen, anbefaler, at MED-udvalgene arbejder med tillidsreformen.
”Hvis man dagsordensætter principperne ét for ét, er det nemmere at oversætte tillidsreformen i det lokale arbejde”, siger han i videoen ovenfor.
FTF udbyder en tilsvarende temadag i Aarhus den 17. november. Og seks steder landet over er der tillidsreform-kurser for tillidsrepræsentanter, arbejdsmiljørepræsentanter og ledere, der vil udvikle deres arbejdspladser og skabe plads til faglighed og kvalitet gennem tillidsreformen.