Vigtig politik i afslappede rammer. Sådan kan Folkemødet på Bornholm beskrives. Og sådan var stemningen også i Folkets Hus, LO og FTF’s fælles platform på Folkemødet. Det ses af FTF’s dækning af debatter på hjemmeside, twitter og facebook.
Statsminister Helle Thorning-Schmidt var med til at åbne huset torsdag eftermiddag i en debat med LO-formand Harald Børsting og FTF-formand Bente Sorgenfrey. Beskæftigelsesreformen og uddannelsesløft blev debatteret, og alle var enige om, at der skal uddannelse til, hvis vi skal sikre vækst og velfærd i fremtiden.
”De penge, der tidligere blev brugt på meningsløs aktivering, skal bruges på dem, der har fået mindst uddannelse. Men vi skal også følge op, og vi har ikke glemt jer med mellemlange uddannelser”, lovede statsministeren.
Det var godt nyt for de professionsuddannede – fx mange FTF’ere, som ellers er blevet lidt overset i arbejdet med en ny beskæftigelsesreform.
 
Fagbevægelsen: Gør jobreformen færdig
LO og FTF opfordrede regeringen til at få forhandlingerne om beskæftigelsesreformen afsluttet hurtigst muligt. Hvis ikke Venstre vil være med, må det blive med Dansk Folkeparti. Den mulighed er regeringen åben overfor, sagde beskæftigelsesminister Mette Frederiksen.
Og på Twitter under #FolketsHus kan man også se, at ministeren mener, arbejdsgiverne har været lidt småhysteriske i deres omtale af, hvad mere uddannelse får af konsekvenser for beskæftigelsen. Hun henviser til DA’s frygt for, at der ikke er nogen tilbage til at arbejde, hvis alle sidder på skolebænken.
 
Tillid og kvalitet i den offentlige sektor
FTF deltog også i flere debatter om den offentlige sektor. Størrelsen og kvaliteten af den og tillidsreformens fordele og forhindringer var til debat. Det samme var Danmarks mulighed for at eksportere velfærdsydelser og –kvalitet til udlandet. Det var med blandt andre Ida Auken, Bente Sorgenfrey og Claus Hjort Frederiksen.
Det korte resume på Twitter lød sådan:
”Kan DK tjene på velfærd? @bentesorgenfrey: Mere #OPI. Hjort Fr.: Udbud!”.
Den lidt længere reportage kan du læse på ftf.dk

Stor enighed: Tillid i og til den offentlige sektor
Både Bjarne Corydon og de offentlige arbejdsgivere talte stort om vigtigheden af tillid i den offentlige sektor. Den skal styres med tillid, og der skal være tillid og rum til medarbejdernes faglige vurderinger, er der bred enighed om. Og på Twitter er KL’s formand Martin Damm citeret for at sige: “Styring i den offentlige sektor skal tage afsæt i tillid”.  

Folkemødet bød også på en regnbyge eller to, og det fik folk til at rykke sammen, kan man læse på Bente Sorgenfreys twitterprofil.
”Tre der rykker sammen for at sikre fælles ly, men forhåbentlig også fælles fremdrift for DK”, skriver hun sammen med et billede af hende selv, DI’s Karsten Dybvad og finansminister Bjarne Corydon.
Den danske model er vejen til at sikre ordentlige vilkår
I Folkets Hus var der også en spændende debat om atypisk ansatte som fx vikarer og andre uden overenskomst. Det presser vilkårene, og den danske model er svaret, hvis vi fortsat skal sikre gode vilkår på arbejdspladsen, kan man læse på Twitter. Se fx tweets fra @ftf_dk, Finansforbundets formand Kent Petersen på @kpfinansforbund og overenskomstchef i FTF Klaus Matthiesen.

Endeligt var fagbevægelsens fremtid også til debat med mange fremmødte. Fagligt aktive deltagere fra FTF’s talentuddannelse arrangerede en debat, om hvordan vi sikrer en stærk fagbevægelse i fremtiden. ”Fuldt hus” skrev Bente Sorgenfrey på sin twitterprofil, @bentesorgenfrey