Hvorfor findes FTF overhovedet? Hvorfor findes fagbevægelsen? Med disse retoriske spørgsmål indledte formand for FTF, Bente Sorgenfrey, sin beretning på FTF’s repræsentantskabsmøde i dag. Og svarede selv straks: Vi har brug for en stærk fagbevægelse til at kæmpe for, at alle har ret til sundhed, uddannelse og økonomisk uafhængighed.
Her fremhævede Bente Sorgenfrey to reformer som eksempler på resultater, som fagbevægelsen har været med til at skabe sammen med regeringen, nemlig tillidsreformen og beskæftigelsesreformen.
Om tillidsreformen sagde hun:
”En forudsætning for, at offentligt ansatte kan være innovative i deres arbejde, er nu engang, at regeringen og arbejdsgiverne viser dem tillid. Derfor er det ikke noget tilfælde, at Center for Offentlig Innovation kom til verden som et resultat af vores arbejde med tillidsreformen. For når man igen begynder at bruge medarbejdernes dømmekraft; når man igen begynder at inddrage medarbejderne i sine beslutninger – så er det klart, at medarbejdernes innovative evner vil folde sig ud”.
Bente Sorgenfrey opfordrede alle FTF-medlemmer, både ledere og medarbejdere, til at tage godt imod tillidsreformen.
”Den giver os nogle muligheder, vi har sukket efter i årevis: Tillidsreformen er en åben dør til medbestemmelse”, sagde hun.
Afspejler fagbevægelsens ønsker
Udspillet til beskæftigelsesreformen, som regeringen offentliggjorde for to uger siden, viser ifølge FTF-formanden også fagbevægelsens indflydelse gennem samarbejde.
”Ligesom det er lykkedes FTF at få sat en tillidsreform på dagsordenen, er vi nået langt med at få regeringen til at udforme en beskæftigelsespolitik, som på mange måder afspejler fagbevægelsens ønsker”, sagde Bente Sorgenfrey.
Hun uddelte således roser til opgøret med meningsløs aktivering, til at a-kassernes får en større rolle, og til at regeringen har fundet penge til FTF’s trainee-ordning. Omvendt kritiserede Bente Sorgenfrey regeringen for at ville fjerne retten til efteruddannelse til arbejdsløse med en videregående uddannelse.

”I en tid som denne, hvor vi tørster efter vækst og flere job, er det jo fuldstændig afgørende, at al uddannelse sigter mod arbejdsmarkedets reelle behov. Selvfølgelig skal man have ret til jobrettet uddannelse, selv om man tidligere har siddet på skolebænken. Så kære regering, hvorfor dog holde professions-bachelorer fast i arbejdsløshedskøen? Det vil FTF kæmpe for at få lavet om”.
Bente Sorgenfrey lovede også, at FTF vil kæmpe for dels at få rullet genoptjeningskravet tilbage og dels for at sikre de supplerende dagpenge; to nøglekrav, som FTF-formanden kaldte det.
Et arbejdsmarked med plads til alle
Fagbevægelsen er der også brug for i kampen for et arbejdsmarked med mange flere arbejdspladser end i dag, sagde FTF’s formand. Ellers sagt på en anden måde: Der er også brug for fagbevægelsen, når der skal tænkes vækst.
”Jeg glæder mig over regeringens vækstpakke, som kom i sidste uge. Den viser, at vores regering forstår, at vækst ikke kun er noget, man opnår ved at give skattelettelser til vores virksomheder. Den er ikke et forsøg på en quickfix-løsning, men en bredspektret medicin med mange udmærkede initiativer til at skabe flere job. Men i FTF ser vi faktisk endnu flere mulighed for at skabe arbejdspladser – muligheder, som regeringen har overset i sit vækstudspil”, sagde Bente Sorgenfrey.
Her pegede hun på FTF’s forslag om at sætte skub i offentlig-privat innovation (OPI). FTF kommer i sit vækstudspil ”Sammen om vækst” med en række bud på, hvordan man styrker OPI og dermed skaber flere arbejdspladser.  Også FTF’s forslag om at styrke danskernes IT-færdigheder fremhævede Bente Sorgenfrey, som en vigtigt forslag, som regeringen bør tage med i sin vækstpakke, som skal forhandles på plads inden sommerferien.
”Alene på disse to felter – IT og offentlig-privat innovation – ville vi kunne skabe langt flere arbejdspladser, end regeringen lægger op til”, sagde Bente Sorgenfrey.