Hadske og svinske kommentarer på nettet vendt mod offentligt ansatte socialrådgivere, pædagoger, lærere, politik og sygeplejersker, der blot udfører deres arbejde, er et stort problem, der skaber sygefravær og dårligt arbejdsmiljø ude i kommunerne. Alligevel har de færreste arbejdsgivere lavet et beredskab eller en vejledning, der skal forebygge og håndtere chikane på nettet.
En undersøgelse
I Kommunernes Landsforening anerkender man problemet, og formand for Løn og Personaleudvalget i KL, Michael Ziegler, varslede derfor for to år siden i et indlæg på
FTF: Kom nu ud af busken
FTF har netop lanceret et idekatalog og en kort guide, hvor tillidsrepræsentanter, ledere m.fl. kan finde inspiration til, hvordan arbejdspladsen håndterer chikane i cyberspace. FTF opfordrer KL, kommuner og private og offentlige arbejdsgivere til at komme på banen med en konkret politik for, hvordan netchikane undgås, forebygges og håndteres, når skaden er sket.

”Nu må KL og landets arbejdsgivere få lavet et beredskab for, hvordan chikane mod ansatte på nettet undgås og håndteres. Det ville være meget gavnligt med en fælles vejledning for de offentlige arbejdsgivere. Det her er et arbejdsmiljøproblem, som de har ansvaret for at bekæmpe. Vi stiller os meget gerne til rådighed”, siger Bente Sorgenfrey, formand for FTF, der repræsenterer 450.000 privat og offentligt ansatte.

Michael Ziegler er enig med FTF i, at der bør ske mere.
”Jeg er helt enig i, at det er et problem, vi som arbejdsgivere må tage alvorligt. Og kommunerne tager det alvorligt – det ser vi jo tydeligt i den sag, som Odsherred Kommune for nylig vandt over det såkaldte ”sorte register”, som havde fremsat grove beskyldninger mod politikere og medarbejdere i kommunen” ”, siger Ziegler.

Han tilføjer:
”Som ansat i en kommune må man finde sig i, at borgere og pressen kigger én over skulderen på en kritisk måde. Men det er fuldstændig uacceptabelt, når det kammer over i usande beskyldninger, personangreb eller udhængning og trusler på hjemmesider eller hadegrupper på de sociale medier”.

Kommune venter på KL
En af de kommuner, der afventer KLs vejledning, er Gribskov Kommune. Her forklarer personalechef Vibeke Holm, at kommunen snart vil offentliggøre et kodeks for, hvordan de ansatte bør anvende sociale medier, så de undgår at blive udsat for chikane. Men kommunen venter fortsat på KLs udspil for en mere generel politik på området om netchikane vendt mod ansatte. 
“Vi har ikke p.t. fokus på chikane fra borgere mod ansatte, fordi vi ved at KL arbejder på at italesætte denne vinkel, – og dermed forventer, vi at der kommer nogle centrale udspil”, forklarer personalechef Vibeke Holm.

”Det er meget dejligt at opleve, at FTF tager emnet op, fordi der desværre er flere og flere tilfælde, hvor medarbejdere kommer ud i uheldige situationer. Det kan fx være de skriver om deres arbejde på Facebook, hvorefter der opstår en konflikt med borgere eller andre. Man kan som ansat også selv være med til at forebygge at konflikter opstår, hvis man er opmærksom på sin adfærd på nettet”.
”Vores ærinde er at komme forud for de uheldige situationer. Ved hjælp af ansættelsesaftaler og introplaner vil vi sikre formidling til medarbejderne, om hvordan de kan håndtere sociale medier mv.”, siger Vibeke Holm.

Region har selv lavet vejledning
En af de regioner, der allerede har lavet en vejledning om netchikane mod ansatte, er Region Syddanmark. Her har hovedudvalget udgivet en vejledning med titlen ”Når medarbejdere udsættes for chikane eller injurier”, som regionens ledere kan ty til, når medarbejdere udsættes for chikane eller injurier. Vejledningen retter sig til ledere, men kan også bruges af HR-afdelinger, tillidsrepræsentanter og arbejdsmiljørepræsentanter, skriver regionen.
”Det ligger i tiden, at offentligt ansatte risikerer at blive hængt ud i pressen eller i den offentlige debat i forbindelse med udførelsen af vores arbejde. Risikoen er steget med fremkomsten af sociale medier, blogs m.v., hvor det er nemt og hurtigt at ytre sig”, I KL henviser man til Justitsministeriet som ansvarlig for en fælles vejledning til alle offentlige arbejdsgivere. Justitsministeriet har endnu ikke besvaret FTFs henvendelse, men lover at vende tilbage med svar.