Hvilke krav og regler må man stille til udenlandske virksomheder og deres udstationerede arbejdere?
Det er EU-landenes beskæftigelsesministre mandag aften blevet enige om i et nyt direktiv, der fastsætter regler for eksempelvis polske håndværkere, der bliver udstationeret på job i Danmark. Kommissionen skal nu forhandle med Europaparlamentet om direktivets endelige udformning.
Direktivet indfører et form for kædeansvar – men kun i første led under hovedentreprenøren, og i første omgang gælder reglerne kun inden for byggebranchen.
FTF mener, at et mere vidtgående kædeansvar er nødvendigt i alle brancher. Fx er der også problemer med snyd og løndumping i landbruget, luftfartsbranchen og it-branchen. Samtidig bør kædeansvar gælde alle underentreprenører.
”Det nye direktiv er et skridt i den rigtige retning. Det er rigtig positivt, at det danske RUT-register stadig bevares. Til gengæld mener jeg, at regler om kædeansvar bør gælde alle brancher og ikke kun byggeriet. Jeg vil opfordre til at EU-kommissionen nu lytter til EU-parlamentets beskæftigelsesudvalg, der er kommet med et godt forslag til nye regler”, siger Bente Sorgenfrey, formand for FTF, der repræsenterer 450.000 privat og offentligt ansatte – herunder it-ansatte og kabineansatte, der har problemer med social dumping.
RUT er et dansk register for udenlandske tjenesteydere. Alle udenlandske firmaer har pligt til at anmelde deres opgaver til RUT. På den måde kan myndighederne kontrollere, om alle regler overholdes ift. skat, arbejdsmiljø mv.