Der skal ryddes op i beskæftigelsessystemet. Vi skal af med bjerge af skemaer og timevis af papirbøvl ude på jobcentrene og indsatsen skal være langt mere virksomhedsrettet. Det var én af de kommende reformer, som statsministeren omtalte i sin åbningstale. En anden var den kommende reform af erhvervsuddannelserne, som skal være mere attraktive for unge.
FTF, hovedorganisation for 450.000 offentligt og privat ansatte, glæder sig over, at regeringen beholder reform-arbejdstøjet på og fortsætter kursen med tiltrængte reformer. Men FTF’s formand Bente Sorgenfrey, opfordrer samtidig regeringen til ikke at glemme, at de store reformer kræver efteruddannelse af medarbejderne, hvis reformerne skal virke med succes ude i virkeligheden. Det gælder også den storstilede plan for digitalisering af velfærden, som regeringen lancerede i går.
”Jeg er helt enig i, at der er behov for en stor og ambitiøs reform af erhvervsuddannelserne. Men hvis den – og de andre store reformer – skal virke med succes, er det helt afgørende, at de medarbejdere, der skal føre dem ud i livet, bliver opkvalificeret og videreuddannet. Regeringen risikerer at tabe det hele på gulvet, hvis den ikke sikrer, at medarbejderne får mulighed for at udvikle deres kompetencer”, siger Bente Sorgenfrey.
Dumt sted at spare
Hun finder det derfor paradoksalt, at regeringen i sit finanslovsforslag for næste år har valgt at spare 120 mio. kr. på Statens Voksenuddannelsesstøtte (SVU). Denne ydelse sikrer arbejdsgiverne dækning for noget af medarbejdernes løn, mens de er på efter- eller videreuddannelse.
”Der er brug for flere og ikke færre penge til at klæde medarbejderne på til fremtidens opgaver. SVU’en er et dumt sted at spare – og et mærkeligt signal fra en regering, der i øvrigt har investeret rigtig meget i uddannelse”, siger Bente Sorgenfrey.
Social dumping truer også IT-arbejdspladser
Kampen mod dårlige løn- og ansættelsesforhold for udenlandsk arbejdskraft – social dumping – var også et punkt i åbningstalen. Regeringen har skærpet sanktionerne, fastslog Thorning i åbningstalen. Redskaberne hedder mange flere kontrolbesøg på arbejdspladserne og øget samarbejde mellem Skat, politi og Arbejdstilsynet.
Bente Sorgenfrey roser regeringens kamp mod social dumping, men understreger, at problemet også truer andre arbejdspladser end de byggepladser, som typisk nævnes – også i dette års åbningstale. Hun opfordrer således til også at være opmærksom på, at social dumping fx er et problem på danske IT-arbejdspladser, ligesom hun opfordrer arbejdsgivere til i forbindelse med udbud at være opmærksom på det videre ansvar for løn- og ansættelsesforhold hos en underleverandør.