Vejen til innovation går blandt andet gennem medarbejdernes gode idéer. Derfor skal medarbejderne inddrages i innovationsprocesserne, mener minister for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser, Morten Østergaard. 
På LO, FTF og Akademikernes Centralorganisations (AC) fælles seminar om velfærdsinnovation og offentlig-privat innovationssamarbejde i dag præsenterede han sine visioner for regeringens kommende strategi for innovation.
”Medarbejdere er en markant ressource, når det gælder om at optimere arbejdsgange og forbedre velfærden. Men det er ikke nok, at medarbejderne får nye idéer – de skal også omsættes til forandringer. Skal vi være løsningernes land i Danmark, skal medarbejdernes idéer tages alvorligt og omsættes til nye produkter og løsninger”, sagde Morten Østergaard, under sit oplæg om den nye strategi.
Strategien kommer også til at rumme flere partnerskaber mellem offentlige institutioner og myndighederne, og så skal der være mere og bedre samarbejde med uddannelses- og vidensinstitutioner. 
LO, FTF og AC glæder sig over regeringens planer om en innovationsstrategi, og en del af formålet med dagens seminar er netop at give indspil til strategien.
”Det er godt og på høje tid, at Danmark får en egentlig innovationsstrategi, som både inddrager den offentlige og private sektor – og ikke mindst samspillet mellem de to”, sagde formanden for LO, Harald Børsting, da han bød velkommen til seminariet. 
Hovedorganisationerne peger på, at den offentlige og private sektor er hinandens forudsætninger – ikke modsætninger. Offentlig-privat innovationssamarbejde (OPI), hvor man inddrager medarbejderne i hele processen, har længe stået på FTF’s dagsorden. Forslaget om at styrke offentlig-privat innovation var bl.a. en del af FTF’s vækstudspil sidste forår.

FTF: Styrk offentlig-privat innovationssamarbejde
Deltagerne på dagens seminar debatterer også, hvordan man bruger medarbejdernes idéer og kompetencer i innovationsarbejdet.
”Der ligger et kæmpe potentiale i medarbejdernes viden og gode idéer. Hvis vi får sat de idéer i spil, kommer der gang i innovationen, men det kræver en samlet, ambitiøs strategi, som også forbedrer rammerne for OPI. Der bør bl.a. oprettes en tilskudspulje til OPI-projekter og et nationalt videnscenter på området. OPI-praktikere skal tilbydes uddannelse og have langt bedre støtte og vejledning på området”, siger FTF’s formand Bente Sorgenfrey.  

Også AC ser et stort potentiale i at inddrage medarbejderne i innovationsprocesser.
”Det er godt at prioritere medarbejderdreven innovation og sikre, at medarbejdere fra forskellige faggrupper bliver involveret under hele processen. Det giver simpelthen den mest  inspirerende og innovative proces. AC’s medlemmer bliver ofte per automatik inddraget i udviklingsarbejdet, men der en stor synergi ved at inddrage flere faggrupper, som vi bestemt ikke må være blind for”, siger chefkonsulent i AC Rasmus Conradsen.
En af oplægsholderne til dagens seminar er selvstændig konsulent og tidligere kommunaldirektør i Furesø Kommune Klaus Majgård. Han pegede på den offentlige styring som en af barriererne for innovation. 
"Den offentlige styring er blevet overlæsset. Den store kompleksitet i styringen undergraver innovation. Vi skal skabe mere enkelthed, en mere enkelt styring med mindre støj", sagde han. Det vil give en rigere dialog og fremme innovation, mener han.