De europæiske ledere har alt for travlt med at tænke på besparelser, mens ledighed, ulighed og fattigdommen vokser. Der er brug for en anden vej, der handler om at skabe vækst og job.
Sådan lyder udmeldingen efter et møde i sammenslutningen af den europæiske fagbevægelse (EFS).
EFS foreslår helt konkret en socialpagt, så både arbejdsgivere, regeringer og EU’s institutioner får øjnene op for den sociale udvikling og krisen på arbejdsmarkedet i EU.
"Vores budskab er så småt ved at slå rod. Krisepolitikken med nedskæringer overalt har slået fejl. Vi må koncentrere os om vækst. Vi er dog ikke naive. Selv om vi noterer os ændringer i retorikken, så er de forskellige opfattelser til vækst stadig slående", siger EFS’ generalsekretær Bernadette Ségol ifølge www.fagligt.eu.
Der skal være en anden vej
Den europæiske fagbevægelse foreslår derfor, at det én gang for alle bliver slået fast, at EU skal følge en anden vej ud af krisen. En vej, der handler om vækst og beskæftigelse.
Fagbevægelsen foreslår også, at det ikke skal tælle med i EU’s bedømmelse af budgetter, når det offentlige investerer i bæredygtige tiltag.
Ifølge Bernadette Ségol skal en socialpagt bestå af politikker om bedre arbejdsforhold, ligestilling, en effektiv social dialog og kvalitet i den offentlige service.
Samtidig afviser EFS alle former for konkurrence på arbejdsforhold, lønninger, arbejdstid og social sikkerhed.
Et alternativ til sparevejen
Idéen om en social kontrakt har længe været undervejs i EFS. Den er tænkt som et direkte modspil til den meget omstridte finanspagt i EU, som et flertal i EFS er imod.
Trods enighed om et alternativ er der internt i EFS ikke enighed om alle enkeltdele af socialpagten.
De sydeuropæiske landes fagforeninger ønsker blandt andet at gå meget langt i ønsket om øget integration. Det betyder, at EU vil få magt på flere områder end i dag. En række organisationer er stadig imod eurobonds, men det er dog skrevet ind i forslaget.

Endelig slår EFS fast, at EU på ingen måde skal blande sig i løn og lønforhandlinger. Det er især de nordiske lande – ikke mindst Danmark – der har presset på for dette punkt. Løn er og bliver et nationalt anliggende, lyder det fra EFS.
FTF’s formand Bente Sorgenfrey er en del af EFS’ styrekomité. Som formand for en hovedorganisation med 450.000 privat og offentligt ansatte er hun glad for, at  fagbevægelsen i fællesskab nu sender et klart signal.
"Det er på tide, at vi i EU får sat fokus på vækst og beskæftigelse. Nu gælder det om at blive ved og presse på, så endnu flere forstår, at vi ikke bare kan spare os ud af krisen," siger Bente Sorgenfrey.