Tilblivelsen af en ny ungdomsuddannelse har været varslet længe, og nu har regeringen fremlagt sine planer for det nye tilbud til unge, der får navnet EPX.

Planerne bliver taget godt imod af Morten Skov Christiansen, formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation.

”Det er en tiltrængt fornyelse af vores ungdomsuddannelsessystem. Det er på tide at give unge en uddannelsesvej mere efter grundskolen,” siger han.

Det eneste reelle alternativ til gymnasiet er i dag erhvervsskolerne, og bare fordi man ikke er bogligt stærk, er det ikke sikkert, man er klar til arbejde på en byggeplads som 17-årig sammen med kolleger på ens forældres alder. Den gruppe har brug for en tredje vej – og det får den med EPX!

Morten skov

Skal imødegå mangel på bestemte grupper

EPX står for Erhvervs- og Professionsrettet Studentereksamen, og formålet er at give de unge muligheden for at tage en ungdomsuddannelse, der er mindre bogligt orienteret end det nuværende gymnasium, og som peger mod erhvervsuddannelserne, erhvervsakademiuddannelserne og professionsuddannelserne.

Målgruppen er de unge, som ikke har besluttet sig for en uddannelsesvej endnu, men som foruden de boglige fag også gerne vil introduceres til nogle andre erhvervsrettede fagretninger end dem, som gymnasiet i dag tilbyder.

”Det er en kæmpe udfordring for erhvervsskolerne i dag, at de unge efter bare et halvt års grundforløb skal vælge sig ind på en konkret karrierevej.

Det er for stor en beslutning for mange 15-17-årige. Og professionsuddannelserne lider under, at gymnasierne primært er rettet mod universitetet og ikke i dag er gode nok til at præsentere de unge for andre muligheder som fx sygeplejerske-, pædagog- eller læreruddannelserne. Begge problemer kan den nye EPX løse,” siger Morten Skov Christiansen.

I dag er det sådan, at godt tre fjerdedele af en årgang søger ind på det almene gymnasium. Undersøgelser viser, at mange gør det, fordi de dermed kan få tre år sammen med jævnaldrende i et ungdomsfællesskab, før de skal tage stilling til, hvilken retning de vil i med deres arbejdsliv.

Det er meget vigtigt, at uddannelsen bliver geografisk bredt forankret. Man skal ikke være afhængig af det rigtige postnummer for at kunne vælge EPX til!

morten skov

”Det eneste reelle alternativ til gymnasiet er i dag erhvervsskolerne, og bare fordi man ikke er bogligt stærk, er det ikke sikkert, man er klar til arbejde på en byggeplads som 17-årig sammen med kolleger på ens forældres alder.

Den gruppe har brug for en tredje vej – og det får den med EPX,” siger Morten Skov Christiansen.

Skal være tilgængelig for alle

EPX skal åbne dørene for de første elever i 2030, og de næste år skal dermed dedikeres til at skabe de helt rigtige rammer for uddannelsen.

FH’s formand har stort fokus på, at EPX skal være tilgængelig for alle unge, der ønsker det.

”Det er meget vigtigt, at uddannelsen bliver geografisk bredt forankret. Man skal ikke være afhængig af det rigtige postnummer for at kunne vælge EPX til,” siger Morten Skov Christiansen.

Det er et stort arbejde, som vi i fagbevægelsen ser frem til at bidrage til, så godt vi kan!

morten skov

Regeringen har lagt op til, at EPX skal udbydes på nogle erhvervsskoler og på nogle gymnasier, hvoraf mange skal udvide med for eksempel nye faciliteter og værksteder til de mere erhvervs- og professionsrettede fag, der skal tilbydes på EPX.

”Det er et stort arbejde, som vi i fagbevægelsen ser frem til at bidrage til, så godt vi kan. Det er positivt, at regeringen har afsat både de midler og den tid, det vil tage at løse denne enorme opgave korrekt,” understreger FH-formanden.