CO-Industri og Dansk Industri har landet gennembrudsforliget. FH’s formand, Morten Skov Christiansen kalder det en stærk forhandlingsindsats:
”Stort tillykke til begge parter med resultatet – og tak for en stærk forhandlingsindsats! Det er en vigtig milepæl, ikke bare for industrien, men for hele det private arbejdsmarked, og aftalen er kun mulig, fordi så mange lønmodtagere er medlem af en fagforening og bakker op om fællesskabet. Det giver styrke ved forhandlingsbordet og sikrer ordentlige løn- og arbejdsvilkår,” siger han og fortsætter:
”Nu ser vi frem til de næste forhandlinger, hvor mange andre overenskomster skal på plads på det øvrige private arbejdsmarked. Jeg ønsker alle de dygtige forhandlere, der står over for den vigtige opgave i vores fællesskab, held og lykke.”
CO-industris formand og næstformand, Claus Jensen (formand for Dansk Metal) og Mads Andersen (formand for 3F Industrigruppen) samt DI’s direktør og vicedirektør, Lars Sandahl og Kim Graugaard, kunne søndag fortælle om deres netop indgåede aftale om nye overenskomster for de cirka 230.000 lønmodtagere, der arbejder i industrien.
Ifølge CO-Industris hjemmeside er de nye overenskomster gældende for tre år frem til 1. marts 2028 og indeholder følgende:
- Fritvalgskontoen stiger med to procent fra 9 til 11 procent – der bliver lagt én procent på i 2026 og én procent i 2027.
- Arbejdsgivernes indbetaling til pension stiger med én procent, og det sker allerede fra den 1. maj 2025. Det betyder, at arbejdsgiverne fremover indbetaler 11 procent og lønmodtagerne 2 procent til pension.
- Mindstelønnen stiger fra 136,15 kr. til i alt 146,90 kr. i overenskomstperioden.
- Lønmodtagerne får nye rettigheder til at bruge Fritvalgskontoen til at holde fri sammen med familien. Det er bl.a. ret til fri ved barns tredje sygedag, to årlige børnebørns-omsorgsdage og ret til at ledsage nærtstående ved helbredskonsultationer og samtaler med myndigheder (op til to dage og ved kritisk sygdom op til fem dage).
- Lønmodtagerne får ret til at sige nej til overarbejde i visse personlige og familiemæssige situationer.
- Tillæg for overarbejde bliver forøget med 3 procent hvert år. Øvrige tillæg bliver forhøjet med 3,5 procent pr. år.
- Lønnen til elever, lærlinge og praktikanter stiger med 4 procent i 2025, 3,5 procent i 2026 og 3,5 procent i 2027.
- Feriefridage bliver fremover lagt på Fritvalgskontoen. Det betyder, at virksomheden skal udbetale pengene for de feriefridage, medarbejderen har tilbage, hvis vedkommende stopper på virksomheden. I dag skal medarbejderen selv bede om at få pengene udbetalt inden for tre uger – og det er der mange, der glemmer. Nu får medarbejderen en sikker udbetaling.
- Parterne er enige om at sende et fælles signal til virksomhederne om, at den naturlige løsning, når en virksomhed tiltræder overenskomsten på 50 procents-reglen er at lave en optrapningsordning. Det er kun relevant for HK’erne, og en optrapning vil f.eks. sikre dem Fritvalgskontoen – ligesom alle andre på overenskomsten.
- Funktionærerne får ret til en årlig lønsamtale, hvis de ønsker det.
- Arbejdsmiljørepræsentanter, der er medlem af et af CO-industris medlemsforbund, får et vederlag på 9000 kr. årligt.
- Reglerne for forældreorlov/barsel i overenskomsten bliver udvidet til at omfatte nye familieformer. Det blev gjort muligt via lov i 2024, og nu – ved første mulighed – bliver overenskomsten tilpasset, så også lønnen følger med de nye rettigheder. Overenskomsten giver mulighed for at dele barselsorloven på fuld løn mellem mere end to personer. Soloforældre kan overdrage dele af orloven med fuld løn til nærtstående familiemedlemmer.
- To ugers ekstra betaling med fuld løn under forældreorlov. Ugerne er til fri fordeling blandt forældrene.
- Ret til tre ugers ekstra løn under sygdom. Det betyder, at timelønnede i alt har ret til 17 ugers løn under sygdom.
- Mulighederne for uddannelse bliver forbedret, hvis man bliver opsagt. De fem ugers efter- og videreuddannelse, man kan få ved opsigelse, kan man nu også få op til to uger efter fratrædelse.
- Ordningen med uddannelsesrepræsentanter bliver udvidet, så man nu får ret til at vælge to på virksomheden – én for timelønnede og én for funktionærer.
Fakta om gennembrudsforliget på det private arbejdsmarked:
- Det er de konkurrenceudsatte erhverv i industrien, der forhandler først på det private område. Derfor kaldes industriens overenskomster for gennembrudsforliget. De sætter den økonomiske ramme for de efterfølgende overenskomster, der skal forhandles. Det sikrer, at danske virksomheder bevarer deres konkurrenceevne over for udlandet, så vi bevarer indtjening og job i Danmark.
- De to overenskomster, der er omfattet af forhandlingerne mellem Dansk Industri og CO-industri, er Industriens Overenskomst for faglærte og ikke-faglærte og Industriens Funktionæroverenskomst for tekniske og administrative funktionærer. Disse overenskomster gælder direkte for ca. 6.000 virksomheder og omfatter ca. 230.000 medarbejdere.