I mange europæiske lande er arbejdsnedlæggelser en fast del af hverdagen. I Bruxelles har der i ugens løb været flere strejker blandt ansatte i lufthavnen, den offentlige transport og bilindustrien. 

De mange strejker slider på samfundet og tilliden til hinanden på arbejdsmarkedet.

I Danmark er situationen heldigvis en helt anden. 

En opgørelse udarbejdet af Eurofound viser nemlig, at Danmark som det eneste EU-medlemsland ikke har haft nogle nævneværdige arbejdsnedlæggelser i 2023.

1000 strejker i Italien

Det står i stærk kontrast til Italien, hvor der blev gennemført næsten 1.000 strejker, og Holland, hvor antallet af strejker var på sit højeste i 50 år. Ligeledes var antallet af dage med arbejdsnedlæggelser i Frankrig steget med 71 % sammenlignet med året før.

Der er en særlig grund til, at der er så få konflikter på arbejdsmarkedet i Danmark sammenlignet med resten af Europa: Vores arbejdsmarked er nemlig bygget op omkring vores danske arbejdsmarkedsmodel. 

Den danske model har lagt fundamentet for et samarbejdende arbejdsmarked, hvor dialog, kompromis og gensidig respekt er grundelementer.

Dansk model giver arbejdsro

Her bliver løn og arbejdsvilkår aftalt mellem arbejdsgivere og lønmodtagere. Det har sikret Danmark en høj grad af arbejdsro og banet vejen til et mere retfærdigt arbejdsmarked med få konflikter.

Det hænder naturligvis af og til, at der bliver strejket eller lockoutet, mens der er ”fredspligt” (det vil sige mens der er en gældende overenskomst), men disse såkaldte ”overenskomststridige arbejdsnedlæggelser” finder ofte hurtigt deres løsning via partssamarbejdet. 

Den danske model er under pres

Selvom den danske model har bevist sit værd gennem mange år, er der også udfordringer.

Der er fortsat mange selskaber, der forsøger at omgå den danske model fx ved at forhindre lønmodtagernes ret til at organisere sig. Det ser vi ofte på større byggeprojekter, hvor arbejdsgiver udelukker eller hjemsender organiserede medarbejdere.

Der er altså fortsat meget at kæmpe for, når det kommer til at bevare og styrke den danske arbejdsmarkedsmodel. I FH gør vi alt, hvad vi kan for at værne om den danske model – både nationalt og internationalt. 

Du kan læse mere om strejker i EU-medlemslande i 2023 i Eurofound-artiklen her: Labour disputes across Europe in 2023: Ongoing struggle for higher wages as cost of living rises