Mange deltidsansatte ønsker at gå op i arbejdstid. I en tid, hvor både private og offentlige arbejdsgivere melder om mangel på arbejdskraft, ligger der et stort potentiale og venter.

En analyse fra FH viser, at ca. 60.000 deltidsbeskæftigede ønsker at arbejde mere. Hvis de får deres ønsker opfyldt, svarer det til 19.000 flere fuldtidsbeskæftigede – godt tre gange så mange som ved at afskaffe store bededag for at sætte det i perspektiv.

Dansk Arbejdsgiverforening er i Børsen kritiske over for beregningen, da kun et mindretal af de deltidsansatte rent faktisk har gjort en indsats for at komme op i tid.

Udnyt nu potentialet

Men det argument ignorerer det ansvar, arbejdsgiverne selv har for at skabe de rigtige rammer for deltidsansatte, der gerne vil op i tid. Og ikke mindst deres klare interesse i at få flere timer fra deres ansatte, i en tid hvor arbejdsgiverne melder om mangel på arbejdskraft.

Potentialet for at øge arbejdsudbuddet er stort: De deltidsbeskæftigede i den private sektor, der ønsker at arbejde mere, ønsker i gennemsnit at arbejde 13 timer mere om ugen, mens de offentligt ansatte i gennemsnit ønsker at arbejde 10 timer mere om ugen.

Og de offentlige arbejdsgivere har allerede set mulighederne. Trepartsaftalen om løn og arbejdsvilkår i den offentlige sektor fra december 2023 indeholder nemlig tiltag, som sigter på at udmønte potentialet blandt de ufrivilligt deltidsansatte i det offentlige.

Desuden er parterne enige om, at fuldtid skal være normen inden for sundheds- og ældreområdet, socialområdet samt på dagtilbudsområdet. Både kommuner og regioner er i fuld gang med tiltag, der giver deltidsansatte mulighed for fuldtid.

I det lys virker det uambitiøst, at DA tilsyneladende affejer potentialet og lægger ansvaret over på den enkelte lønmodtager.

For selvom det kan være relevant nok at tale om, hvilke skridt lønmodtagerne selv kan tage for at få flere timer, så er det forkert at sætte lighedstegn mellem, hvor mange der aktivt søger at få flere timer, og hvor mange der ønsker det.

Tag initiativet

Derfor er opfordringen til arbejdsgiverne: Tal med jeres deltidsansatte. Find ud af, om de egentlig ønsker flere timer. Og led efter nogle rammer, hvor det kan lade sig gøre. For det er der potentiale i – også selvom de ikke henvender sig af egen drift.

Der er så mange tilfælde, hvor lidt kreativitet og fleksibilitet fra arbejdsgiveren kan give folk mulighed for at bidrage lidt mere.

Rigtig mange lønmodtagere ønsker ikke at være til besvær og tænker måske ikke over, at der kan være muligheder ud over de sædvanlige mødetider.

Derfor kan det ofte være en gevinst for arbejdsgiveren at tage initiativet – og den mulighed burde DA gribe.

Dette indlæg var oprindeligt bragt i Børsen 24. juli 2024.